Araba Sürerken Textlemek

 

Çıkmaz: İleride sizi sadece bir text (yani mesaj) beklemektedir! Karar sizin!

Bir çoğumuz alkollü araba kullanmanın ne kadar tehlikeli olduğunu bilir, ya text yazarken (SMS mesajlaşırken) direksiyon çevirmek? ABD’de her 3 kişiden 1’i araba sürerken text yazmaktadır. Text atmayı bırakın, araba sürerken telefonda konuşmak bile dikkati yola vermemizi engellemektedir!!

Araba sürerken algımız belli bir seviyenin altına düşer. Bu yüzden konuşmayı anlayıp karşılık vermek iki işi bir arada yapmaya çalışmaktır. Bu durumda insan beyni birinden birine daha az ilgi gösterecektir. Bir çoğumuz “ben birden çok işi aynı anda kolaylıkla yaparım” dese de çalışmalar göstermiştir ki sadece bir tanesi en çok öneme sahip olacaktır.

Biliyor musunuz? Araba sürerken önemli olayları konuşmamak tavsiye edilmektedir… Örneğin, işle, ilişkilerle, çocuklarla veya evlilikle ilgili konuların araba sürerken konuşulmaması, direksiyon başındakinin ve yolcuların güvenliği için gerekli görülmektedir. Bunun gerisindeki mantık şu şekilde açıklanmaktadır: Elimizde telefon cihazı olmasa bile, sonucata aklımız konuşmalara gidecek ve araba sürmeye vereceğimiz dikkat azalacaktır.

Direksiyondayken telefonda konuşmak tehlikeliyse, text asla yapılmamalıdır!! Text yazmak çok daha tehlikeli bir aktivitedir.

Direksiyonda text yazarken gözünü 1 saniyeliğine yoldan ayıran sürücü 18 yaşındaydı. O 1 saniye hayatını feci şekilde yitirmesine yetmişti!

Bir gerçek: Text yaparken araba sürmek alkollü araba sürmekten daha tehlikeli bulundu. Text yaparken araba sürenlerin acil durumda reaksiyon vermeleri normal sürücüye oranla yüzde 35 kez daha zayıf. Bu oran alkollü sürücülerde yüzde 12, uyuşturucu etkisinde olanlar arasında yüzde 21’dir..

Bir çoğumuz alkollü araba kullanmanın ne kadar tehlikeli olduğunu bilir, ya text yazarken direksiyon çevirmek?

Bir önceki resimde önden görünen araba ibret için müzeye konmuştur. Üzerinde “araba sürerken textlemenin sonucu” diye yazılıdır.

Direksiyondaki Gençler