Yeme Alışkanlıkları ve Bağırsaklar


Bağırsakları sağlıklı ve formunda tutmak için laksatif ve gevşeticileri kullanmaktan daha kolay ve sağlıklı yöntemler vardır.

Öncelikle günlük gıdaya dikkat etmek gereklidir. Gıda maddeleri arasında lifli yiyeceklerin olmasına dikkat edilmelidir.  Lifli yiyeceklere örnek olarak baklagiller, ıspanak, brokoli, elma, armut, incir ve kayısı verilebilir.

Temel kural olarak günlük diyette baklagiller, sebze ve meyve bulundurmak iyi fikirdir. Kuşkonmaz, soğan, sarımsak ve mantar gibi basit şeker (oligosakkarid) içeren  besinlerin tüketilmesi önerilmektedir.

Diyetisyenler her gün yoğurt yemeyi ve süt içmeyi önermektedirler. Bu yolla mikro-flora vitaminleri (yani Lactobacilli veya Bifidobacteria) alınmış olur.

Her gün 4 bardak kadar su içilmeli ve kısa da ola egzersiz yapılmalıdır. Rahatlama yöntemleriyle stresten arınılmalıdır çünkü stresin kabızlık yaptığı bir gerçektir. Kabızlık ise amiyane tabiriyle “bozulmuş, çürümüş, kokuşmuş” atıkların vücutta depolanmasından başka birşey değildir. Kabızlık bir anlamda zehirle birlikte yaşamak gibidir.

Sağlıklı ve düzenli yeme alışkanlıklarımız bağırsakların dostudur.

Dipnot: Yazıyı alıntı yapmak isteyenler yazının bir bölümünü aktif linkli kaynak göstererek alıntı yapabilir. 

Kolon Kanseri ve Besinler