Ani Bebek Ölümleri

Yeni Anneler,

ABD’de halk sağlığı araştırmacısı olarak çalışan birisi olarak benden ani bebek ölümleri hakkında çok genel birkaç şey okumak ister misiniz? Büyük ihtimalle yazacaklarımı zaten biliyorsunuzdur ama bir kere de benden okuyun istedim. Mesleki araştıma konum ana-çocuk ve kadın sağlığı olduğundan bu konuda bildiklerimi gözü kapalı yazdım!

ABD’de 1 yaş altı bebek ölümlerinin önde gelen nedeni ani ölümlerdir ve üzücü boyutlardadır. Bebeklerin birinci yaş gününden önce neden ani olarak öldüğü yıllardır araştırılmaktaysa da henüz kesinlikle bilinmemektedir.

Ani bebek ölümlerinin nedenini bilmesek de, riski büyük ölçüde azaltabiliriz. İlk ve en önemli önlem olarak 1 yaşından küçük bebekler sırtüstü yatırılmalıdır, asla yüzüstü veya yan yatırılmamalıdır.

Amerikan Pediatri Akademisi sürdürdüğü “sırtüstü” kampanyasıyla ile bebeklerin sırtüstü yatırılmalarını öğütlemektedir. Sadece gece uykularında değil, gündüz kısa süreli uykularda da yüzüstü pozisyon yerine sırtüstü yatırılmasını uygun görmektedir. Bu yolla bebeğin nefes alamama sonucu boğulması önlenmiş olur.

Bebeklerini başkasına emanet eden anneler de sırtüstü uyuma pozisyonu konusunda bebek babakıcılarını uyarmalıdır. Kendi evinde, annesi tarafından bakılan ve sırtüstü yatırılan bebekler bu pozisyona alışmaktadırlar. Bir başkasının gözetimi altındayken yüzüstü veya yan yatırılacak olurlarsa ölüm riski yükselmektedir (Amerika Pediatri Akademisi 2005).

Ani ölümleri önlemenin bir başka yolu bebekleri hafif giydirmek ve oda sıcaklığını normal seviyelerde tutmaktır. Fazla ısınan bebeğin ani ölüm riski artar. Vücut ısısı artan bebeğin belirgin semptomlarından bazıları hızlı nefes alıp vermek, pembeleşen yanaklar, belirginleşen isilik, terleyen saç dipleri ve ıslak avuç içleri olabilir.

Ani ölümleri önlemek için bebek yatağına da özen gösterilmelidir. Yatak çarşafı bebeğin yatağını sıkıca sarıyor olmalıdır. Uçları lastikli ve yatağa geçen çarşaflar tercih edilmelidir. Bebeğin baş altına yastık gerekmez.  Battaniye örtülecekse uçlarının yatağın altına sıkıca yerleştirilmesi önerilmektedir. Kalın yorgan, peluş örtüler, büyük çarşaflar örtülememelidir. Bebeğin yattığı yerde yastıklar, oyuncaklar, doldurma hayvancıklar ve gereksiz cisimler bulundurulmamalıdır.

Bir de unutmayın! Erken doğumlar (prematüre), yeni doğan bebek ölümlerinin önemli bir kısmını oluşturuyor.

Amerikan Pediatri Akademisi emzikle uyku konusunda bir tavsiyede bulunmamasına rağmen, bazı bilimsel çalışma sonuçları emziğin ani ölümlere karşı tedbir olduğunu göstermiştir. Amerikan Pediatri Akademisi’nin emzik tavsiye etmemesinin bir nedeni kulak iltihaplarına ve sindirim sistemi enfeksiyonlarına yol açmasıdır.

Bebeğe zorla emzik verilmemelidir. Eğer bebek uyumuşsa, emzik almaya zorlanmamalıdır. Ayrıca emziğin tatlıya batırılıp verilmesi de uygun değildir.   

Anne sütüyle beslenen bebeklere uyku öncesi emzik verilecekse, bir aylık olmadan verilmemelidir. Bebeğin en az bir ay anne sütü emmiş olması ve alışkanlık geliştirmiş olması daha sonra emzikle uyku yönteminin denenmesi önerilmektedir.

Yeni anneler ve yardımcıları ani bebek ölümlerini engellemek hepimizin elinde! Lütfen tavsiyelere uyalım!

 

Kensington bebek gönüllü işiim gereği ziyaret ettiğim evlerden birinde yaşıyor.. Annesi ev kadını babası bir nukleer santralda güvenlik görevlisi.. Kensington ilgi ve ihtimamla büyütülüyor, annesi onun yatağına asla yastık, oyuncak, doldurma hayvancıklar vs koymadiğını söylüyor.

Dipnot: Yazıyı alıntı yapmak isteyenler aktif linkli kaynak göstererek alıntı yapabilir.