Cevizli Ispanak Salatası


Çok basit bir ıspanak salatası tarifim var!

Bu tarif hem lezzetli hem de sağlıklı. Geçenlerde bir arkadaşım “Fatoş senin ıspanaklı salatanın tadını unutamıyorum, nasıl yapıyorsun?” diye sordu. Ona verdiğim tarifi buradan da paylaşıyorum. Afiyet dolu günler dileğiyle..

Malzemeler:

Taze ıspanak

Orta büyüklükte bir adet kırmızı soğan (yarım daire şeklinde doğranmış)

2 çorba kaşığı balzamik sirke

2 çorba kaşığı zeytinyağı

İri parçalar halinde ufalanmış ceviz

Kuru yabanmersini (istenirse)

Tuz

Karabiber

Hazırlanışı:

Ispanakları bağ ıspanak olarak almışsanız ayıklayıp yıkayın. Yapraklarını saplardan ayırdıktan sonra kurulayın. Eğer benim gibi hazır yıkanmış ve ayıklanmış bebek ıspanaklardan kullanıyorsanız kurulamanıza gerek yok.  Adam başına 1 kupa (ya da tas) ıspanak yaprağını geniş bir salata kasesine koyun.

Bir tavayı önce ocakta kızdırın, zeytinyağı koyduktan sonra doğranmış kırmızı soğanı 10 dakika kadar orta ateşte sote edin. Benim gibi karamelize olmuş halini seviyorsanız soğanları ocakta biraz daha uzun süre tutabilirsiniz. Irice kıyılmış cevizleri koyarak bir iki dakika çevirin. Balzamık sirke ekleyin ocağı yüksek ısıya getirin ve bir dakika kadar karıştırın. Altını kapattıktan sonra kuru yabanmersini serpip  tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sona karıştırıp salata kasesindeki ıspanakların üzerine gezdirin.  Bir kapak kapatark 10 dakika kadar bekletin. Kapağı açtıktan sonra iyice karıştırın ve hemen servis yapın.

Ispanak çok narin bir sebzedir. Üzerine dökeceğiniz kızgın soğanlı karışım hemen büzülmesine neden olur, kapağı da kapattığınızda buharla neredeyse pişmiş gibi olur. Bekletmeden servis yapamalısınız.

Kalbinizi, kemiklerinizi ve sindirim sisteminizi korumak istiyorsanız ıspanağı çiğ yemelisiniz. Yapılan bir çok bilimsel çalışma ıspanaktan azami yararın ancak çiğ tüketildiğinde alınabildiğini ortaya koymuştur.  Ispanağın neredeyse bütün besin değeri pişirildiğinde yok olmaktadır deniyor.

Ispanakta en az 13 çeşit antioksidant ve antikanser bileşikleri olduğunu okudum ve tabi ki omega3. Bu bileşikler aynı zamanda osteoporoz, kalp rahatsızlıkları, kalın bağırsak kanseri ve kireçlenmelere karşı önleyici görev yapmaktalar. Ispanakta bulunan E vitamini yaşlanmayla gelen beyinsel fonksiyonların azalmasını önlüyor. İçerdiği lütein de yine yaşlanmayla gelen kataraktlara ve sarı nokta hastalığına karşı koyuyor.

Ispanak C vitamini, E vitamini, K vitamini, magnezyum, demir, kalsiyum, potasyum, B6 vitamini, bakır, protein, fosfor, çinko, niasin, selenyum ve omega-3 asitleri içerir.

Çiğ ıspanak salatası Türkiye’nin damak tadına da hitap ediyor.. Bu tarifi ille de deneyin. Beğeneceksiniz!

 

 

Cevizli çiğ ıspanak salatası