Hamilelikte Az Yağlı Yoğurt Yerine Süt


Harvard Üniversitesi’nin Halk Sağlığı Okulunda yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre hamileyken süt içmek yerine az yağlı yoğurt tüketen kadınların çocuklarında astım ve alerji oluşma riski artıyor. Astımın genel semptomları arasında öksürük, özellikle gece öksürüğü,  hırıltı ve soluk alma zorlukları yanında sık rastlanan soğuk algınlığı bulunuyor.
Harvard Halk Sağlığı Okulunun araştırmacıları Danimarka ulusal doğum veri tabanını incelediler. Danimarkalı kadınların hamilelik sırasında tükettikleri süt ve süt ürünlerinin miktarını tespit ettiler. Aynı zamanda astım ve alerjik rinit problemi (bahar nezlesi) prevelansına (gidişatına) baktılar. Çalışma sonuçlarına göre hamilelik sırasında içilen süt astıma yol açmadığı gibi koruyucu bir faktör bile olabiliyor.
Buna karşılık günde bir kez az yağlı yoğurt yiyen kadınların çocuklarında astım olma olasılığı, az yağlı yoğurt tüketmeyenlere oranla 1.6 kat fazla çıktı. Bu çocukların diğerlerine oranla daha fazla bahar nezlesi oldukları da tespit edildi.
Çalışmada sütün değişik çeşitleri göz önünde bulundurulmadı. Çalışmanın dikkate almadığı başka birşey de yoğurdun ihtiva ettiği katkı maddelerinin oynamış olabileceği rol.
Sonuçlar henüz çok yeni ve başka faktörlerin de etkisi söz konusu olabilir. Araştırmacılar şimdi az yağlı yoğurdu mercek altına almış durumdalar. Bulgulamak istedikleri şey az yağlı yoğurttaki elementlerin mi astım ve alerjilere yol açtığı, yoksa az yağlı yoğurt tüketmenin mi diyet ve hayat tarzı faktörlerinin  belirleyicisi olduğu. Hayatımıza bir muamma daha!
Çalışma sonuçları 25 Eylül 2011’de Amsterdam’da yapılan Avrupa Solunum Topluluğu’nun yıllık kongresinde bilim ve tıp camiasına görücüye çıktı!
Hamileler: Bugün az yağlı yoğurt, yarın süt, öbür gün ne? dediğinizi duyar gibiyim.. Elçiye zeval olmazmış. Ben astım ve alerjiler hakkında en yeni çalışmayı aktarmak istedim.
az yağlı yoğurt ve süt

Dipnot: Yazıyı alıntı yapmak isteyenler yazının bir bölümünü aktif linkli kaynak göstererek alıntı yapabilir.