Depresyon ve Felç

Depresyon semptomları ve felç! Olabilir mi?

Harvard Üniversitesi araştırmacıları 28 değişik çalışmayı bilimsel değerlendirmeye alarak 317.540 katılımcının depresyon semptomları ve felç geçirme riski arasındaki korelasyona (ilişkiye) baktılar. Daha önce yapılmış çalışmaların sonuçlarını değerlendirerek toplu sonuç çıkarmaya meta analiz denir.

Bu meta analiz 2 ila 29 yıl boyunca yapılmış değişik çalışmaları içeriyor. Bu çalışmada yer alanlar arasında toplam 8.478 felçli bulunuyor.

Araştırma sonuçlarına göre depresyonda olduğunu söyleyenler diğerlerine oranla yüzde 45 fazla felç riskine sahipler. Ayrıca  yüzde 55 daha fazla felç nedeniyle ölme riski taşıyorlar.

Depresyondakilerin beyin kanaması geçirme olasılığının da yüksek olduğu bulgulanan çalışma Journal of the American Medıcal Association’da yayınlandı.

Aslına bakarsanız,   felç geçirme riskinde depresyon yüksek tansiyonun oynadığı ürkütücü rolü oynamıyor. Ama araştırmacılar depresyonun rolünün küçümsenmemesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

“Eğer depresyondaysanız, başka sağlık sorununuz yoksa felç konusuna fazla dikkat etmeseniz de olur. Ama depresyondaysanız ve aynı zamanda obez ve yüksek tansiyondan şikayetçiyseniz bu durumda felç riskiniz katlanarak artıyor” deniyor.

Çoğu kez medikal camiada depresyon ve açabileceği sorunlar görmezden gelinir.

Bu çalışma, depresyonu kronik hastalıklara ve ciddi fiziksel sorunlara bağladığı için oldukça önemli bulunuyor.

Araştırmacılar depresyonun dsabet, obezlik, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıklarında olumsuz rol oynadığını söylüyor.

Aynı zamanda felç sonrası oluşan depresyon diye birşey de var ancak araştırmacılar tam olarak hangisinin diğerine sebep olduğunu bilmiyor. Yani depresyon nedeniyle mi felç geçirildiği, yoksa felç sonrası mi depresyona girildiği bu çalışma sonuçlarında açıkça belli olmuyor.

Tam olalarak bilinen birşey var ki o da depresyonun kalp krizi geçirmeye ve kalp krizinden ölümlere yol açtığı. Bu durumda depresyonun felce neden olma durumu da mantıklı bulunuyor.

Felç ve kalp kriz, en basit anlamda kalbe kan taşıyan damarların tıkanmasıyla ilgilidir. Felç ve kalp krizi temelde aynı hastalıklardır” diyen Georgetown Üniversitesi Doktorlarından Dr. Norman Rosenthal, depresyonun felce birçok yönden katkısı olabileceğini söylüyor.

Sonuç olarak, depresyon felç için en birinci risk faktörü olmasa da gözle görülebilir bir etkiye sahiptir.

Depresyon tedavi edilmelidir!! 

Psikoloji İçerikli Diğer Bilimsel Çalışma Sonuçları:

Sinsi Felç Hafızayı Zayıflatıyor
Fobik Endişe Prematüre Yaşlanmaya Neden Oluyor
Akıl Sağlığını Hafife Alma
Doğum Sonrası Depresyon Ciddidir
Çocuklukta Geçirilen Travma Yetişkinlikte Romantizmi Engelliyor
Stres ve Kadın Erkek İlişkisi
Çocukluk Travması İleride Kronik Hastalıklara Risk Teşkil Ediyor
Robot Kolla Kahve İçmek