İrlandalı Büyükanne Keki

ABD’ye geldiğimde bana ablalık yapan Beverly hiç unutamayacağım şahsiyetlerden biridir. Onunla aynı ofisi paylaşmak benim icin bir şanstı çünkü bana hem iş hayatını hem de Amerikan yaşantısını anlatır, sosyal toplantılara davet eder, arkadaşlarıyla ve yakınlarıyla tanıştırırdı.

Beverly’de ilgimi çeken şeylerden ilki daima ailesinden ve akrabalarından, özellikle büyüannesinden, bahsetmesiydi. Ben Turkiye’de yaşarken ve günlük hayattan bahsederken ailemle ilgili pek fazla şeyden söz etmezdim. Büyükannelerinden, dedelerinden ya da akrabalarından sıkça söz eden arkadaşlar da hatırlamıyorum.

Oysa Beverly anlattığı birçok şeyi ille de ailesine ve akrabalarına bağlardı. Aileden gelen yemek tarifleri, büyükannesinden kalan fincan takımı, dedesinin küçükken onu götürdüğü geziler, annesinin öğrettiği nakış usulleri, amcası sayesinde tanıştığı kamp kültürü..

Amerikalı diğer arkadaşlarım da Beverly gibi ailelerinden ve aile büyüklerinden söz ederler. Daha sonra öğrendim ki amaç geçmişi gelecek nesillere aktarmaktır. Geçmişin geleceğe aktarılması olgusu çocuklara okullarda aşılanır.

Oysa çocukluğumun ve ilk gençliğimin geçtiği Türkiye’de geçmişi geleceğe aktarmak gibi bir kaygı yaşandığına tanık olmadım. Şimdilerde de değişen birşey olduğunu düşünmüyorum.

Belki bu yazımla bazılarımızı, naçizane, düşünmeye ve davranışlarında farklılığa itebilirim. Önerdiğim şey şudur: Aile büyüklerimizin söylediklerini, tariflerini, manevi miraslarını her fırsatta tekrarlayarak çocuklarimıza bırakalım ki onlar da kendi çocuklarına geçirsinler.

Bunları soyledikten sonra Beverly’nin bir kek tarifini paylaşmak istiyorum. Tahmin edeceğiniz gibi bu Beverly’nin tarifi değil, ona İrlanda’lı büyükannesinden kalmış. Her firsatta çabucak yaparak servis ettiği bu kek çok da ucuz.

Global ekonomik krizlerin yaşandığı günümüzde ucuz, lezzetli ve sağlıklı yiyecekleri daima mutfağıma buyur ediyorum. Sizler de benim gibi düşünüyorsanız Beverly’nin büyükannesinin oldukça sade tarifi hoşunuza gidebilir.  Beverly bu kek tarifini bana verirken şakayla karışık ”depression era cake” başlığıyla yazmıştı.. Yani Buhran Dönemi Keki [ya da darlık zamanı keki], çünkü olabildiğince sade ve masrafsız bir kek.. Ben de o isim altında sunuyorum:

Buhran Dönemi Keki

  • 1 yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • Varsa vanilya ya da tarçın

Malzemelerin hepsini karıştırıp bir tepsiye yayın. Orta hararetli fırında 30 dakika pişirin. Üzerine tarçınlı pudra şeker serpebilirsiniz. Bu çok kolay ve bir o kadar lezzetli tarifi çocuklarınızla yapabilirsiniz. Hatta biraz büyük çocuklar –fırın kısmına gelene kadar- keki kendileri hazırlayabilir.

Çay yanında üzerinde marmelatla çok güzel oluyor. İrlandalı Büyükanne Keki iyidir 🙂 Afiyet olsun.

 

7 thoughts on “İrlandalı Büyükanne Keki”

  1. Kek tarifi için teşekkürler. Geçmiş ile bağlantılar kurma yönünde Amerikalıların gösterdiği özeni okumak beni sevindirdi. Amerikan toplumu göç topluluğu olduğundan geçmişlerini yaşatma ihtiyacı duyuyor olabilir. Bizler en az 700 yıldır aynı topraklarda yaşıyoruz. Yine de bizim toplumumuzda farklılıkları bir arada barındırıyor. Şehirleşme ile birlikte çekirdek aileler ve aile büyükleri bayramlarda (Tatile gidilmiyorsa) bir araya gelebilme yönünde ilerliyor. Amerika da Beverly gibi bir dosta sahip olmak önemli olmalı.

  2. Ben de aile bağlarına, geçmişten bana ulaşan hatıralarımıza önem veriyorum. Babannemin işlediği bir oyaya gözüm gibi bakıyorum onun anlattığı hatıraları hikaye dinler gibi heyecanla çoğu zaman gözüm yaşlı dinliyorum. Ve bende kızıma büyüdüğünde bana kalanları anlatabilmeyi istiyorum…
    kek nefis görünüyor 🙂

  3. guzel sayfalar ;;henuz tam bakamadim;;yine gelecegim;; 🙂

  4. 1 Su Bardağı ŞEKER gayet kötü bir şey.. üstelik bittikten sonra bir de üzerine pudra şekeri atılması zehire zehir katmak demek.. Yanlış iş..

  5. Yazınızı okudum beğendim de yalnız şu İrlandalı büyükannenin kek tarifi güldürdü beni. Bu kek tarifi zaten bizim Türk ailelerinin yaptığı kekin aynısıdır. Yani sadece kek yapmayı bilmeyenler İrlandalı kek tarifiymiş diye düşünür ama bence büyükannenin yolu bizim ülkeden geçip de bu keki öğrenmiş ve İrlandalı kek tarifi olarak kalmış olabilir…. Sevgiler…

  6. Mehpare Hanım, kek bizim mutfak kültürümüze sonradan girmiş, zamanında bizde kurabiye ve börek ve çeşitli şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar varmış. 🙂

  7. Bu kekin bir adı da “Dar zamanlar Keki”dir.

Comments are closed.