Kendi Kendine Meme Muayenesi

 

Bir süre önce birlikte çalıştığım arkadaşım Brenda’dan öğrendiğim Kendi Kendine Meme Muayenesi yöntemini paylaşmak istiyorum.

Brenda lisanslı bir hemşiredir, daha önceden Duke Üniversitesinde eğitmen olarak çalıştığını ve sosyal yardım (outreach) projelerine katıldığını söylemişti.  Birgün bana sözünü ettiği projenin mahiyetini anlattı. Bunun için bir çantayı açarak içinden kitaplar, kataloglar, broşürler ve silikon göğüsler çıkardı. Daha önce kitaplar, kataloglar ve broşürler görmüşsem de eğitim için kullanılan silikon göğüsler görmemiştim!

Brenda ve proje grubu sosyal yardım içerikli çalışmalarını genelde zencilerin yoğunluklu olduğu bölgelerde uyguluyorlardı. O yüzden silikon göğüsler koyu kahverengiydi. Burası işin önemsiz görünen, aslında oldukça önemli noktasıdır ve aşağıda tekrar değineceğim. Değişik boyutlardaki koyu kahverengi göğüsler kadın anatomisine uygun olarak üretilmişlerdi.

Meraklanmıştım! Brenda kahverengi silikon göğüsler üzerinde ne anlatıyordu..

Brenda ve birlikte çalıştığı grup düşük gelirli bölgelerde seçilen kadın topluluklarına ‘kendi kendine meme muayenesini’ öğretiyordu. Gruplar genellikle kiliselerin yardımıyla ya da ana sağlık aracılığıyla belirleniyordu. Önce kadınlara 15 dakika kadar göğüs sağlığından bahsediyorlar, yazılı ve görsel meteryalleri dağıttıktan sonra silikon memeler üzerinde muayeneyi öğretiyorlardı.

Kadınlar öğrendikleri muayeneyi kahverengi yapay memede tatbik ediyorlar ve eğitmenin de onayını aldıktan sonra bu işi öğrenmiş oluyorlardı. Memelerin zenci kadın cilt renginde olması çok önemliydi, çünkü hiçbir zenci kadın beyaz meme üzerinde eğitim almak istemiyordu! Bu belki ırk ve renk ayrımı bilinmeyen toplumlarda anlaşılamayacak bir ayrıntıdır ama ABD kültüründe beyazlar kahverengi silikon memelerde, zenciler açık renk memelerde eğitim almaya karşıdır.

Kadınlar meme muayenesi eğitimini bitirdiklerinde kendilerine teşekkür edilerek birer de hediye veriliyordu. Öğrendiklerini göğüslerinde uygulaması beklenen kadınlar, olası bir meme kanseri riskini önceden tespit etme şansına sahipti.

O gün Brenda ve ben bu proje ve sonuç değerlendirmesi üzerine uzun uzadıya konuştuk. Brenda böylece bana da küçük bir ders vermişti ve “meme muayenesi” hakkında detaylı bilgi sahibi olmuştum.

Kendi kendine meme muayenesi önemlidir ve gereklidir. 20 yaşından itibaren her kadın aylık meme muayenesi yapmalıdır.  Her ay yapılan muayene sayesinde memenin yapısına el alışkanlığı geliştirilir. Olası bir değişikliği hemen farketmek mümkün olur.  Meme muayenesini her ay, adetten sonra yapmak uygundur. Eğer kadın adetten kesilmişse her ayın aynı günü muayene yapmalıdır. Memede farkedilir bir değişiklik hissedilmişse hemen doktora görünmek gerekir.

Brenda’dan öğrendeğim “kendi kendine meme muayenesi” şöyle:

1.         Aynanın önünde dururarak iki memenize dikkatlice bakın. Akıntı, renk değişikliği veya ani deformasyon varsa acilen doktora görünmelisiniz.

2.         Aynaya bakarken elleri başın arkasında kavuşturduktan sonra öne doğru bastırın. Meme kaslarında kasılma olması gereklidir.

3.         Elleri kalçaya bastırın ve aynaya doğru selam verir gibi eğilirken omuz ve dirsekleri öne bastırın. Meme kaslarında belirgin bir kasılma hissetmelisiniz.

4.         Sol kolu kaldırıp başın arkasına koyun. Sağ elin 4 parmağıyla sol memeye hafifçe bastırarak daireler çizin. Bu şekilde bütün memeyi, meme ucu da dahil olmak üzere, yoklayın. Beklenmeyen bir şişkinlik ya da kütle varsa acilen doktor görmeniz gerekir.

5.         Sağ göğüse de aynı muayeneyi yapın.

6.         4 ve 5 numaralı maddeleri yatarak da yapın.

7.         Meme uçlarını hafifçe sıkarak akıntı olup olmadığını kontrol edin.

Brenda “eğer memede sertlik hissedilirse iki çeşit kütleden biri olabilir” demişti.
Birinci çeşit kütle:

Parmaklarınızla bastırdığınızda yeri değişen, adeta parmakların altından kaçan, burnunuzun ucuna bastırdığınızda hissettiğiniz gibi yumuşak bir yapı (kıkırdak yapı) ise büyük ihtimalle kisttir. Doktorunuza görünmeniz gerekir.

İkinci çeşit kütle:

Yumruk yaptığınızda 4 eklem yumrusu belirir.  Eliniz yumruk halindeyken eklem kemiklerinin sertliğini hissedin, meme içindeki kütle de o sertlikteyse ve parmakların altından kaymadan sabit duruyorsa ciddi bir kütle olabilir. Kesinlikle en kısa sürede bir doktora görünmeniz gerekir.

Kendi Kendine Meme Muayenesini aksatmayın.  40 yaş üzerindeyseniz her yıl mamogram yaptırmayı ihmal etmeyin. Sağlıcakla kalın.meme kanseri, göğüs kanseri

Güğsü alınan kadınlar için gerekli olabilecek estetik cerrahi
Limon Kanserli Hücreleri Öldürür mü?
5 İyi Alışkanlık
Dişler Genel Sağlığı Etkiler
Mavi Lahana (Lkahana kansere karşı koruyucu olarak bilinir)

Meme kanserini önleyen besin maddeleri