HIV/AIDS ve Bile Bile Lades

Türkiye’de HIV/AIDS hakkında neler biliniyor? Neden Bile bile Lades?

Halk, vücut sıvılarla, çoğu kez cinsel yolla, bulaşan HIV/AIDS konusunda temkinli mi? Kimler riskli grupta? Kimler HIV virüsü ve AIDS hastalığına hassasiyet göstermiyor? Neden?

Türkiye’de mobil çalışanlar (meslek gereği sürekli yolculuk yapanlar) üzerinde bir çalışma yapılmış ve sonuçları rapor haline getirilmiş. Söz konusu çalışma İstanbul, Ankara, İzmir ve Trabzon illerinde çalışan denizcileri, TIR sürücülerini, inşaat yapım isçilerini ve turizm çalışanlarını içeriyor.

“Bile Bile Lades: Mesleği gereği sürekli yolculuk yapanlar arasında HIV bilgisi, tutum ve davranışlar” başlıklı rapor, Dünya Bankası, TC Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Eğitim, Araştırma Fonu ve Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Programının Türkiye branşının ortak çalışması.

İstatistiklere göre Türkiye’de HIV (AIDS hastalığına yol açan virüs) prevalansı (tekrarlama sıklığı) çok düşük. Buna karşılık virüsün yol açtığı hastalık AIDS vakalarında bir tırmanış söz konusu. Son 5 yılda görülen HIV/AIDS vakalarının yüzde 64’ü heteroseksüel (düzcinsel) grupta ortaya çükmış.

Seks isçileriyle cinsel ilişkinin HIV/AIDS yayılmasında etkisi çok büyük olduğundan, Türkiye’de HIV/AIDS prevelansının ivme kazandığı düşünülmektedir.  Görülen ivmenin riskli grupların ötesinde tehlike oluşturduğu düşünülmektedir.

Çalışmaya katılanların yüzde 35’inin seks isçileriyle cinsel ilişkiye girdiği ve yarısından çoğunun kondom kullanmadığı ortaya çıkarılmış. Mobil çalışanların seks isçileriyle cinsel ilişkiye girme oranı diğer ülkelerdekilerle benzerlik gösterse de kondom kullanımının Türkiye’de daha düşük olması endişe verici olarak değerlendirilmiş.

Özellikle denizciler ve TIR sürücülerinin risk altında olduğu bulgulanmış. Cinsel ilişki oranı, seks partneri ve seks işçisi sayıları göz önünde bulundurulduğunda denizcilerin ve TIR sürücülerinin HIV/AIDS  riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmış. Çok sayıda seks partnerine sahip olmak ve seks isçileriyle ilişkide bulunmak hayati tehlike arz eden alışkanlıklardır. Bunlara neden olan davranışların başında alkol tüketiminin geldiği ve evden uzak yaşam biçiminin etkili olduğu bulgulanmış. 

Rapor yayınlandıktan sonra Sağlık Bakanlığı sağlık tedbirlerinde ve araştırmalarında konuya dikkatle eğileceğini bildirmiş. Raporun tamamını görmedim ama nezdimde sonuçlar endişe verici bulunmuştur. Bütün olumsuz bulgulara rağmen, son yıllarda bakanlığın  ve sivil toplum örgütlerinin çalışmaları sayesinde HIV/AIDS bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarının artması sevindiricidir.

Bu rapora ait kısa bir özette okuduklarım doğrultusunda diyebilirim ki Türkiye’de HIV/AIDS hala çok az biliniyor. Halk ya tam olarak bilinçsiz ya da “cahillik mutluluktur” mottosuyla hareket ederek tehlikeyi bir anlık heves için görmezden geliyor.

Bu çalışmanın gerekli ve bilgilendirici olduğunu düşünüyorum. Diğer grupları kapsayan geniş çapta yeni çalışmalara da ihtiyaç olabilir. Türkiye’de HIV/AIDS vakalarının varlığını yadsıyan bir halk tabakasının var olduğunu öğrenmek de kendi açımdan çok şaşırtıcı ve rahatsızlık vericiydi. 

Mesleği gereği sürekli yolda olan ve “bile bile lades” misali değişik seks partnerleriyle ilişkiye girenlerin kondom kullanma konusunda bilgilendirilmeleri ve belki bu gruptakilere bedava kondom dağıtılması işe yarayabilir.

ABD’de gezici klinikler, sosyal hizmet uzmanları ve halk sağlığı çalışanları bedava kondom dağıtırlar. Bu uygulamanın işe yaradığı bilinir. Böyle bir uygulamanın Türkiye’de olup olmadığını bilmiyorum ancak özellikle mobil çalışanlar arasında etkili bir önleme yöntemi olabilir.

Kaynak: http://go.worldbank.org/5EUSDZ9ZS0

3 thoughts on “HIV/AIDS ve Bile Bile Lades”

    1. senin gibilerin saçma sapan zihniyeti yüzünden condom dağıtılmıyor, insanlar eğitilmiyor, anonim testler yapılmııyor, insanlar gerçeklerden kaçıyorlar.

      zavallı..

      1. salak. adam zina haram demiş nesi yanlış bunun. kondom dağıtılmasın demiyo ki. günaha giren girsin.

Comments are closed.