Fenomen Lolita


Fenomen Lolita Kimdir?

Lolita aslen Alman ama İspanya’da doğmuş, bu yüzden İspanyol kökenli bir isme sahip. Lolita 10 yaşına kadar İspanya’da yaşamış. Takip eden 10 yılı Almanya’da geçirmiş, 20 yaşında evlenip Portekiz’e yerleşmiş. Daha sonra bir süre İsrail’de yaşamış. Su sıralar ABD’de yerleşik durumda ama her fırsatta uçağa atlayıp geziye çıkan bir dünya gezgini!

Lolita, arkadaşım Michelle’nin akrabası. Birkaç günlüğüne ziyarete geldi.  Michelle çoktandır beni onunla tanıştırmak istiyordu. Cumartesi günü Michelle’nin düzenlediği profesyonel bir toplantının arkasından tanışmamız mümkün oldu.

Toplantiya ben de çağrılmıştım ancak biraz geç gidebilmiştim. Herkes dikkatle konuşmacıyı dinlerken ben sessizce salona süzüldüm ve bir yer bulup oturdum.  Toplantı katılımcılarından tanıdığım tek kişi Michelle’di. Lolita da oradaydı. Daha önce hiç karşılaşmadığım halde onu hemen bilmiştim. Salonun bir ucundan gözgöze geldiğimde sıcacık bir gülümseme uçurmştu.

Michelle toplantıdan sonra beni Lolita’yla tanıştırırken sağlıklı ve muntazam vücudu dikkatimi çekti.  Benimle tokalaşırken elinin elimi sıkıca kavrayışı kendisine çok güvendiğinin kanıtıydı. Merakla beni tanımaya çalışan kocaman yeşil gözleri, yumuşacık pamuk gibi cildi, pırıltıyla parlayan dişleri, tepeye topuz yapılmış saçları, rahat, zarif ve şık giyimi hemen ilgimi çeken birkaç şeydi. Lolita’dan zindelik ve ferahlık yayılıyordu.

Toplantıdan sonra Michelle’nin evinde öğlen yemeği yemeye karar verdik.

Michelle sofrayı hazırlarken Lolita’yla başbaşa kalmıştım. Kendisiyle ilgili blog yazacağımı ve bir iki resim çekmek istediğimi söyledim. “Ben herhangi bir insanım, hiç bir özelliğim yok. Neden benimle böyle ilgilisin?” diye sordu. Cevabım açıktı “Fenomen bir kadınsın da ondan!” dedim. Gülüştük.

Evet, Lolita bir fenomen!

O tam 94 yaşında, kendi başına yaşıyor, kendi başına yolculuk yapıyor, oldukça dinç ve faal.  Yüzünden gülücük, gözlerinden merak, konuşmalarından hayat hevesi eksik değil! Çok iyi görüyor, çok iyi duyuyor, hareketleri çevik, dünyada olup biten herşeyden haberdar, 6 lisan biliyor ve hergün girip kontrol ettiği bir email hesabı var!

94 yaşında olmasına rağmen böylesine enerji dolup taşmasını neye bağlıyordu? Bilmek istediğim buydu!

Lolita kişisel tecrübelerinden yola çıkarak mutlu, zinde ve sağlıklı olmasındaki en önemli birkaç noktayı maddeler halinde özetledi:

1.         Kalıtımla gelen iyi genler uzun ve sağlıklı yaşamın ilk koşulu dedi. Kız kardeşi 74 yaşında ölmüş ve onun erken ölümünü iyi genlere sahip olmayışına bağlıyor! (Not:Türkiye’de ortalama yaşam süresi 71 yıldır.)

2.         Duygusal bakımdan doyurucu, istikrarlı ve her yönden güvenli bir evlilik hayatı yaşadığını söyledi.   Evliliği 60 yıl boyunca hep ilk günkü gibiymiş (eşi 10 yıl önce ölmüş). Birbirlerini çok semişler, hep saygı duymuşlar. “Yaşadığımız ilişkilerin ruh ve beden sağlığında önemi büyüktür.  “Yaşanan ilişki iyiyse ömür uzatır, kötüyse ömür törpüler” diyerek imzasını attı!

3.         “Hayatta başımıza beklenmedik olumsuzluklar gelebilir. Önemli olan insanın kendisine acımayı bırakıp, yaşama sarılmasıdır” dedi.

4.         Bütün ömrü boyunca hiç diyet yapmadığını, her şeyden kararınca yediğini anlattı.  Evinde dolaplarının fındık, ceviz, kayısı ve incir kurusu ile dolu olduğunu, öğün aralarında  atıştırdığını söyledi.

5.         Egzersiz yapmayı hayat felsefesi edindiğini de ekledi. Yoga düşkünüymüş. “Egzersizin esiri olmak yanlıştır, mümkün olmaz da birkaç gün arka arkaya egzersiz yapamazsak bu dünyanın sonu değildir” diyerek öğüt verdi.

Michelle’nin öğlen sofrasında Lolita’yla keyifli bir yemek yedim. Lolita’nın kendisinden onlarca yaş genç insanlarla kıyasıya fikir tartışmasına girmesine; yemekten sonra çayla kurabiyesini keyifle yemesine; pek yakında tarafımdan bir zaman kapsülüne konulacak olan bir barış mesajını İbranice’ye çevirirken yeni yetmeler gibi kalem tutuşuna ve canlılık dolu sevimli tavırlarına şaşmadım dersem yalan olur.

94 yaşındaki Lolita’nın kimseye muhtaç olmadan yaşamasına gıpta ettim.  Herkeste Lolita genleri yoksa bile onun “hiç bir şeyde aşırı uçlarda olma, hiç bir şeyi egzajere etme” diyen sözleri bence kulağa küpe olmalıdır. “Sorunlar bitmez, yola devam” derken verdiği mesaj anlamlıdır. “Hayat devam ediyor” dedikten sonra elinde valizi hala tek başına dünyayı dolaşması alkış ister!  O benim gözümde fenomen Lolita’dır!

 

Süper Sara

 

Lolıta bu dünyadaki 94 yılına rağmen genç bir kadın gibi!