Evsiz kediler köpekler ve ötenazi

Hayvansever bir anket istatistikçisi arıyorum. Sen o olabilir misin? dedi. Şaşırdım. Gülümsedim. Daha çok soru sormak istedim. Nereden başlayacağımı bilemedim. Bu paldır küldür soruya acilen karşılık verdim: Devam et!

Kitap yazıyorum diyerek devam etti. Kitap, hayvan barınaklarıyla ilgili olacak.  İnanıyorum ki sonuçta bu kitap, hayvan koruma ve barınakları hakkında etraflı bir referans olacak. Hayvanların barınaklara neden ve nasıl geldiklerine açıklık getirecek. Asıl önemlisi sokağa salıverilmiş hayvanların nüfusu hakkında fikir verecek. Haliyle evsiz hayvanlara ne şekilde sahip çıkılır veya ızdırpasız ölüm sağlanabilir gibi konularda düşünce üretmeye yardımcı olacak dedi.

Bu alanda en büyük sorun, hiç bilgi sahibi olmamamız diye devam etti. Söylediğim gibi kaç evsiz köpek vardır, kaç kedi sokağa bırakılmıştır, başka hangi hayvanlar açıktadır, toplam evsiz havan nüfusunun kaçta kaçı evden kaçan hayvanlara aittir, vs. gibi evsiz hayvan meselelerin bilmemize rağmen çözüm üretecek bilgiye sahip değiliz. Barınaklardan gelen veriler karışık, dağınık, parça parça ve ulaşılamaz çünkü çoğu zaman gizli tutuluyor dedi.

Barınakların ötenazi konusunda veri tutmaları da beklenmiyor. Ama öyle büyük bir halk baskısı var ki, kimi barınaklar veri tutmaya kendiliklerinden başladı diye ekledi. Yazacağım kitabın temel sorusu şu: Evsiz hayvanların nüfusu nedir? Diğer bir soru da: Kaç hayvan ötenaziye (ıstırapsız ölüme) maruz kalıyor? diyerek devam etti. Oldukça basit görünen bu soruların cevabını bilmiyoruz.

İstatistiksel bir anket geliştirmek gerektiğini düşünüyorum diyerek anlatmaya devam etti. Bu anket sayesinde evsiz kedi ve köpeklerin sayısını tahmin yöntemiyle saptayabiliriz. Düşündüğüm yöntem Amerikan nüfus sayımında kullanılanın aynısı. Nasıl Amerika nüfus sayımında her hanehalkına anket göndermiyorsa, buna karşın topladığı veriyi daha sonra genel nüfusa adapte ediyorsa; evsiz hayvan nüfusu için de aynı yöntemi kullanılabilir derken ben hararetle dinliyordum.

Bu anket çok önemli. Eğer evsiz hayvanların ve öldürülenlerin sayısını bilirsek, hayvanların ihtiyaçları konusunda fikir sahibi oluruz. Öyleyse ne demek istiyorum? Benim anket istatistikçim olur musun? Bu anketin dizaynında yardım eder misin? Eğer vaktin yoksa birisini önerir misin? Kuşkusuz ortaya koyduğu çalışma tasarısından etkilenmiştim ve kitap yazma fikrine gönülden destek verdigimi de söyledim.

Ben işlerimin yoğunluğundan yardımcı olamazdım ama evsiz hayvanlar konusuyla ilgilenebileceklerin olduğu bir listeye e-mail göndermesini önerdim.