Yeni Doğum Yapmış Anneler

 

 

 

Birleşmiş Milletler, milenyum için küresel çerçevede 8 büyük hedef belirledi. Bu çerçevede oluşturulan 8 büyük hedef şunlardır:

  • Yoksulluk ve Açlığın Önlenmesi
  • Evrensel Boyutta Eğitim
  • Cinsiyetler Arası Eşitlik
  • Çocuk Sağlığı
  • Aile Planlaması ve Ana-ÇocukSağlığı
  • HIV/AIDS ile Savaş
  • Çevre Yeterliliği ve Sürdürülebilirlik
  • Küresel Paylaşım

Bunlardan 5incisi, Aile Planlaması ve Ana-Çocuk Sağlığı, hamileliklere bağlı ölümleri azaltmaya yönelik. Ve aslında bu madde benim mesleki ilgi alanımı doğrudan ilgilendirdiği için bir anımı ve bildiklerimi paylaşmak istedim.

Bir süre önce Fransa, Belçika ve ABD’nin katıldığı bir “ana-çocuk sağlığı” projesinde görev almıştım. Amacımız hamileliklere bağlı ölümlerin nedenlerini irdelemek, raporlar yazıp dağıtmak, gereken mercileri bu konuda bilgilendirmek ve uyarılarda bulunmaktı.

O çalışmanın sonucunda veriler tespit edildi, istatistikler bulgulandı, grafikler hazırlandı ve raporlar yazıldı, basıldı ve dağıtıldı.

Fransa, ABD ve Belçika birer gelişmiş ülke olduğuna göre; gelişmiş ülkelerde de hamileliklere bağlı ölümler var mı diye sorarsanız cevap evet! Oran itibariyle geri kalmış ülkelerden daha düşüktür ama hamileliklere dayanan ölümler gözlemlenmektedir.

ABD Sağlık Bakanlığı protokolünde belirlendiğine göre hamilelik ve lohusalıkla ilgili ölümler “hamileliğin bitiş tarihinden itibaren 1 yıllık süre boyunca” meydana gelebilir.

Ben ilk bebeğimi dünyaya getirdiğimde annem “doğumdan sonraki ilk yıl çok dikkatli olmalısın, kendine iyi bakmalısın yoksa lohusanın bedenini ölüme kadar zorlayacak tehlikeler vardır” demişti. Bense annemin söylediğinin anlamsız ve gülünç bir safsata olduğunu, bu yüzyılda hamileliklere bağlı ölümlerin ancak gelişmemiş ülkelerde olabileceğini söylemiştim. Ne cahilce bir itiraz! Oysa anneler iyi bilir!!

Bu olaydan bir süre sonra, ne tesadüftür ki, ABD Sağlık Bakanlığına bağlı ana-çocuk sağlığı bölümünde işe başlayıp hamileliklere bağlı ölümlerin tarifini okuduğumda, annemin sözlerinin tamamen doğru olduğunu anlamış, epey şaşırmıştım. Annemin devasa hayat bilgisi bir kere daha tastiklenmişti.

Dünya genelinde, günde 1.500 kadının hamileliklere bağlı komplikasyonlardan öldüğünü biliyor muydunuz? 2005 yılında yaklaşık 536.000 kadın hamilelikle ilgili sorunlardan hayatını yitirdi. Bu ölümlerin büyük bir çoğunluğu önlenebilir ölümler.

Bütün bunları dedikten sonra hamile ve lohusalara şu notu iletelim:

Hamileliğin bitiş tarihinden itibaren 1 yıllık sürede genel sağlığa dikkat etmek gerekmektedir. Virüs ve bakterilere bağlı hastalıklardan, aşırı yorgunluk ve stresten mümkün olduğunca uzak durmalılar ve dengeli beslenmeliler. Klinik tespitlere göre, hamileliğin bitişini takip eden 1 yıl içinde; akıl sağlığı sorunları ve sosyal dışlanmalar yaşayan kadınlarda ve aile içi şiddete maruz kalanlarda ölüm oranı artışları dikkat çekmekte. Hamilelikle ilgili ölümlere trafik kazaları dahil edilmiyor.

Yeni anneler lütfen beden ve ruh sağlığınıza dikkat edin.

 

One thought on “Yeni Doğum Yapmış Anneler”

Comments are closed.