Uykun Gözüne Aklın Başına

Uykun Gözüne Aklın Başına dendiğini duymuş muydunuz? Sevgili Anneciğim bebeklere söyler. Bebekler için uyku önemli olduğu kadar yetişkinler için de çok önemli. Eğer uykusuzluk çekiyorsanız çare bulmalısınız!

Amerikalıların uykusuzluk problemi olduğu kesin! Bunu rahatlıkla söylüyorum çünkü son günlerde açıklanan bir raporun sonuçları Amerikalıların uykusuz gezdiğini açıkladı!

Tıbbi bir dergi olan The Lancet’in yayınladığı rapora göre her 4 ABD’li yetişkinden 1 tanesi uyku problemlerinden şikayetçi. Yetişkinlerin neredeyse yüzde 10’u tam anlamıyla uykusuzluk (insomnia) çekiyor. Uykusuzluk insanlarda depresyon, hipertansiyon ve diyabet rahatsızlıklarını ortaya çıkarıyor.

Uykusuzluk bir halk sağlığı problemidir ancak pek üzerinde durulmaz. Araştırmacılar bu konuda biraz daha bilgi sahibi olmak için birkaç veri tabanını birden inceleyerek -bir başka deyişle daha önce yapılmış büyük çalışmaların sonuçlarını sentezleyerek- kapsamlı bir veri tabanı oluşturdular.

Çalışma sonuçları uykusuzluk sorununun erken anlaşılmasının önemini vurguladı. Bu çok önemli çünkü uykusuzluk insan sağlığını ciddi boyutta tehdit edecek sorunlara yol açabiliyor. Örneğin uykusuzluk çekenlerin kalp krizi geçirme olasılığı uykusuzluk sorunu olmayanlara oranla iki kat daha fazla. Depresyon ve endişe dezorderi da uyku problemi olmayanlara göre 5 kat yüksek. Bunlara ek olarak uykusuzluk çekenlerin kimyasal ve/veya sentetik maddeleri gereksiz ve kontrolsüz bir şekilde kullandıkları da ortaya çıktı.

Bütün bunların bilinmesi araştırmacıların uykusuzları uyarmasına neden oldu: Eğer haftada birkaç gece uykuya dalamamak veya uzun süre uyuyamamak gibi problemler yaşıyorsanız ve en az birkaç hafta sürüyorsa bir doktora görünmeniz öneriliyor.

Yalnız uykusuzluk çoğu kez ya sorun olarak görünmüyor ya da tanı konulamıyor. Uykusuzluktan şikayet edenler ne tür bir doktora gideceklerini de pek bilmiyorlar. Yapılan çalışma uykusuzluk problemine nasıl çare bulunması gerektiğini söylemiyor ancak iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Birçok kaynağa göre uykusuzluk Bilişsel Davranış Terapi (Cognitive Behavioral Therapy – CBT) ile tedavi edilebiliyor. İlaç almak yerine CBT yöntemleri tavsiye ediliyor. Ancak CBT öneren kliniklerin sayısı yetersiz ve çalışanların metod ve yöntemleri ne kadar iyi bildiği kesin olarak bilinmiyor. Bu olumsuzluklar nedeniyle dergide çıkan çalışma sonuçları kısmında araştırmacılar daha başka iyileştirme modellerinin ortaya çıkarılarak halka duyurulmasını öneriyorlar.

Uykusuzluk problemini iyileştirmek için birçok yöntem söz konusu olabilir. Bu kişiden kişiye değişir, tıpkı uykusuzluğun kişiler üzerindeki etkisinin farklı olduğu gibi. Raporun sonunda bu problemden muzdarib olanlar ve doktorları soruna ortak çare bulmalılar denirken diyabet, kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon ve depresyon gibi kronik sorunların çıkış noktasının çoğu kez uykusuzluktan geçtiğine dikkat çekiliyor.

Uykusuzluğunuza çare bulun!