Hamilelikte Doğru Bilgi

Annenin hamilelikte sağlıklı seçimler yapması anne ve bebek için hayatidir. Bebeğin sağlığına ait kaygı ve düşünceler annenin döllenmesiyle başlar. Anne ve bebek sağlığı söz konusu olunca doğru bilgi çok önemlidir.

Ben bir doktor değilim ama halk sağlığı araştırmacısıyım. Anne-bebek sağlığı konusunda derinlemesine veri topladığımız için bu bilgileri gözü kapalı paylaşabilirim. Umarım hamilellerin işine yarar:

Anneler hamilelik döneminde sağlıklı besin tüketmeli, harektli olmalı (düşük seviyeli eğzersiz) ve genel sağlık kurallarına her zamankinden daha çok dikkat etmelidir.

Hamilelik sırasında takip edilebilecek iyi alışkanlıklar şunları içerir:

Bu alışkanlıklar bulaşıcı hastalık riskini azaltır böylece anneye ve doğmayı bekleyen bebeğe risk taşınmaz.

Kronik hastalığı olan anneler  -astım, diyabet, sara vs. gibi- prenatal (hamilelik) doktor ziyaretinde bu sorunları tartışmalı ve hamilelik boyunca özellikle bu durumlara dikkat edilmelidir.

Annelerin sigara kullanmaması, alkol almaması ve her türlü maddeden uzak durması gerekir çünkü bu ürünlerin tüketimi bebeğin sağlıklı büyümesini engeller.

Doğuştan gelen bazı özürleri önlemek mümkündür, ama bazıları önlenemez. Bunların başında neural-tube defects (sinir yolu kusuru) gelir. Önlenebilecek diğer doğuş özürleri arasında anencephaly (anne rahminde bebeğin beyin gelişiminin tamamlanamaması) ve spina bifida (ayrık veya açık omurga) vardır. Kadınların hamile kalmaya karar verdiklerinde ve hamilelik sırasında folik asit alması gerekir. Günlük tavsiye edilen miktar 400 microgramdır.

Anneler hamilelik sırasında ilaç almak zorunaysa doktora danışmalıdır. Özellikle eczanaden reçetesiz alınabilen ilaçlar doktor müsadesi olmadan kullanılmamalıdır. Ayrıca kimyasal maddelere ve toksik atmosphere maruz kalmak suretiyle çalışan kadınlar hem kendilerine hem de bebeklerine risk yüklediklerinin bilincinde olmalıdır. Çalışma ortamında gerekli önlemleri her zamankinden daha ciddiyetle almalıdır.

Genel anlamda sağlık, toksinlerden ve kimyasal maddelerden uzak durmak ve iyi hijyen usullerini takip etmek her hamile kadın için önemlidir.

Bütün bunların yanında hamileliği olabilecek en erken zamanda tespit ettikten sonra prenatal bakım (hamilelik bakımı) almak gerekir. Prenatal bakım anne ve bebek sağlığı açısından çok önemli ve gereklidir. Prenatal bakım sayesinde,  birçok sağlık sorunu önceden tespit edilerek önlenebilir.

Eğer ilerlemiş yaşta (42 ve üzeri) hamile kaldıysanız ya da kalmak istiyorsanız bu konuyla ilgili bir çalışma özetini arkadaşım Yeşim’in blogunda bulabilirsiniz. Hamilelikten sonra hemen hamile kalmak istemiyorsanız şu linkteki yazıya da dikkat ediniz.. Doğum Sonrası Cinsellikhamilelikte doğru bilgi

 

One thought on “Hamilelikte Doğru Bilgi”

  1. Anne olmayı çok arzulayan bir kadın olarak tavsiyelerini zevkle dikkate alıyorum…

Comments are closed.