Kalp Krizinde Tedavisel Soğutma

Kaliforniya’nın Santa Clara Halk Sağlığı Departmanında kalp krizi geçiren hastalara yeni bir uygulama başlatıldı. Bu yöntemle kalp krizi geçirenlerin yardımına giden ambulanslardaki sağlık teknisyenleri yeni bir medikal teçhizat kullanacaklar.

Söz konusu can kurtarma tekniğinin en önemli özelliği kalp krizi geçirmekte olan hastanın vücudunu soğutmak ve kardiyak arrest (ani kalp durması) sırasında beyinde oluşabilecek hasarı önlemek.

Nedir Bu Uygulama?

Bu yeni sisteme “therapeutic cooling,” deniyor. Klinik hipotermi (vücut ısısının klinik ortamda düşürülmesi) de denebilir. Bir başka deyişle, “tedavisel soğutma”  tekniğiyle vücut içerden soğutuluyor ve beyin hücrelerinin ölmesine izin verilmiyor.

Kriz sırasında yetersiz oksijen alan beyin hücrelerinin çabuk iyileşmesini sağlayan bu uygulamanın bir başka önemli yanı daha var. Klinik hipotermi sayesinde nörolojik iyileşmenin de çabuk olduğu bulgulanmış. Tedavisel soğutma uygulanan hasta, kardiyak arrest (ani kalp durması) sonrası daha çabuk kendine gelebilyor.

İnsanın normal vücut ısısı 98.60F (370C), bu uygulamayla vücut ısısı 900F -920F (32.2 0C – 33.90C) düşürülüyor ve beyin hücrelerinin ölmesi engelleniyor.

Santa Clara Halk Sağlığı Departmanındaki medikal görevliler yeni can kurtarma tekniğini Eylül ayından bu yana eğitim görmekteler.  Nihayet dün uygulamaya geçirildi.

Eğer tedavisel soğutma söylendiği gibi başarılı sonuçlar veriyorsa, bu tekniğin Türkiye’deki kalp hastalarına ve kalp krizi geçirenlere de kolay ve çabuk bir şekilde ulaşması dileğiyle.

Daha fazla bilgi için (Ingilizce) tıklayın.

2 thoughts on “Kalp Krizinde Tedavisel Soğutma”

  1. Ani kalp durması olan ve tekrar canlandırılan hastalarda Türkiye’de de bu uygulama seyrek te olsa yapılmakta. Mesela Kurban bayramı ikinci günü kalbi duran ve yeniden canlandırılan sanatçı Adnan Şenses e bu uygulama yapıldı. Uygulamanın yaygınlaşmamasının nedeni SGK’nın uygulamada kullanılacak materyali ödememesi. Uygulama esnasında hastanın kasıktan kalbe giden ana toplar damarına (femoral ven) bir kateter yerleştirilmekte ve bu kateterin üzerindeki baloncuklardan sürekli soğutulmuş serum fizyolojik dolaştırılmakta. Balon yüzeyine temas eden kan soğumakta ve tüm vücudu saoğutmakta. Animasyon http://www.alsius.com internet sitesinde görülebilir.

  2. Bu uygulama dünyada 2005’ten beri standart tedavi olmasına rağmen ülkemizde maalesef SGK’nın geri ödeme sisteminde tanımlı olmadığı ve bu tedavide kullanılan malzemeler ödenmediği için birçok hasta beyin hasarlı kalmaktadır.Bu tedavinin uygulanmadığı hastaların devlete olan maliyetleri çok yüksektir ve hem hasta hem de hasta yakını bakımından oldukça sıkıntılı bir hayat süreci yaşanmaktadır.Konu ile ilgili uzman derneklerinin çok sayıda raporuna rağmen 5 yıldır SGK halen sonuçlandırmamıştır.Konu ile ilgili “tedavisel hipotermi ” diye arattılınca birçok bilgi görünmektedir.

Comments are closed.