Biraz Hamilelik Çalışalım: Hamilelik Felsefesi

 

Hamilelikte felsefe, fizyoloji, psikoloji, epidemiyoloji ve fizyopataloji vardır.

Bunlar neleri içerir? Ne anlama gelir?

Önce hamilelik felsefesine bakalım:

Profesyonel işim hamileliklere ait veritabanı analizidir. Bunun için ABD Sağlık Bakanlığının hazırladığı özel anketler önce yeni bebek doğurmuş kadınlara gönderilir. Kadınların hamilelik sırasında neler yaptığını, neye inandığını, neleri uyguladığını ya da uygulamadığını bildirmeleri istenir.

Hamilelikleri araştırırken amaçlarımızdan biri de neden bazı bebeklerin sağlıklı doğdugu fakat bazılarının sorunlu olduğuna ait dilemmaya cavap bulmaktır.

Anketlerin sonunda mümkünse özel ve daha samimi yorumlar vermelerini isteriz ki daha çok bilinmeze ışık tutacak bilgi edinelim.

Katılımcılar ankete cevap verse de hepsi şahsi tecrübelerini anlatmazlar; ama anlatanlar da vardır ve onlar daima samimidir.

Şahsi bilgiler veri analizinde kullanılmasa bile ortaya çıkardığımız raporlarda destekleyici unsurlar olarak yayınlanır.

Bütün bunları ve başımdan geçmiş 2 doğumu düşününce hamilelik felsefesi hakkında bir iki şey yazabileceğime karar verdim.

Hamilelik ve doğum ebemkuşağı renklerinde enfes bir tecrübe olabileceği gibi bazen acılı, ağrılı ve çekilmez de olabilir. Bu durum kadının bünyesine, sahip olduğu genlere ve yaşamsal olaylara bağlıdır. Önemli olan şey hamileliğin bir hastalık ya da taşınacak bir yük olmadığının bilinmesidir. Hamilelik en fazla 9 ay sürecek heyecanlı bir serüven ve zevk alınacak bir tecrübedir.

Gebeliğin ve doğumun neleri içerdiğini bilmek ve bu güzel olaya odaklanmak harika bir deneyimdir. Bu sıradışı serüveni tatmak isteyen her kadının yaşamasını gönülden dilerim.

  • Hamilelik normal ve doğal bir hayat olayıdır.
  • Kadın vücudu hamilelik icin dizayn edilmiştir. Hamilelik döneminde vücut fizyolojik bir dizi değişiklikten geçtikten sonra bebeği besleyip büyütecek bir düzenek haline gelir.
  • Hamilelik için gerekli olan 9 ay önemlidir. Bebek gelişir ve büyür, anne vücudu doğuma hazırlık yapar.
  • Sağlıklı hamilelerin günlük yaşantıya devam etmesi önerilir. Buna evde ya da dışarıda çalışmak, egzersiz yapmak, hobilere devam etmek vs. örnek verilebilir.
  • Hamilelik sırasında besleyici gıdalar tüketmeye özellikle dikkat edilmeli ve sağlıklı hayat tarzı seçilmelidir.
  • Mümkünse hamilelik öncesinde bakım alınmalıdır. Bu sayede hamilelik bilinçli olur, istenir ve beklenir. Yani anne ve bebek sağlığı için hamilelik (prenatal) bakımı önemli ve gereklidir.
  • Hamilelik anneyle bebek arasında hayat boyu sürecek bir bağın ilk adımıdır. Buna babayı da katmak gerekir. Babanın anneye yakın olması, bol bol dokunması ve her fırsatta konuşması, doğduğunda bebeğin babasını tanımasına yardımcı olur.  Böylece bebek daha ana rahminde sağlıklı ve düzenli bir aile ilişkisi içine doğacağının ayırdına varır.  Bilirsiniz, bebekler daha doğmadan, dış dünyada olanları algılayabilirler.
  • Sağlık görevlileri (doktorlar, ebeler, sağlık teknisyenleri, vs.) kadının ne çeşit bir doğum yapacağına karar veren, her şeyin beklendiği gibi gidip gitmeyeceğini söyleyen bilirkişilerdir. Baştan doğru seçilmiş doktor ve medikal merkezler, Allah’ın izniyle, başarılı doğum demektir.
  • Hamileliğin başından itibaren doğumun ne zaman olacağını ve nasıl olacagını doktorlar ve sağlık elemanları sayesinde biliriz. Fakat hamilelikte sürprizlere de hazır olmalıyız. Yan komşum bir süre önce doğum yaptı. Bebek, beklenen tarihten 3 hafta önce geldi. Çok küçük doğmasına karşın küvezde kalmadı çünkü çok sağlıklıydı.  Ayrıca sürprizlerle dolu bu Nichole bebek ters geldi. Çok küçük olduğu için ters gelmesine rağmen normal doğum oldu. Komşumun aklının ucundan bile geçmeyen tamamen doğal bir doğumdu. Oysa komşum ağrı kesici olmadan doğum yapmaktan korktuğunu defalarca söylemişti.  Eğer Nichole bebek erken gelmeseydi, büyük ihtimal ağrı kesiciyle yapılan bir doğum olacaktı fakat herşey öyle hızlı gelişti ki ağrı kesiciye zaman kalmamıştı. Nichole doğalı bir ay oldu, hala çok küçük ama hem bebek hem de annesi çok sağlıklı ve mutlu.
  • Ben iki çocuğumu da tamamen doğal yöntemlerle doğurmayı seçmiştim. Herşey istediğim gibi gitti ve ikisini de doğum sırasında veya doğumdan sonra bir tek ağrı kesici bile almadan dünyaya getirdim. Bunlar benim en baştan hayalini kurduğum, kendimi hazırladığım ve bekledigim olaylardı. İstediğim gibi gitti ama gitmeyebilirdi de.. O yüzden hamilelikte ve doğumda sürprizlere hazır olmak zorundayız.
  • Bebek doğmadan önce alınacak doğum ve bebek dersleri her kadın için gereklidir. Kadına anne olmaya dair güven kazandırır. Bazen de benim gibi çocularını uzaklarda -minimum destekle- doğuran kadınlara annelik için gerekli temeli öğretir. Emzirmeyi tanıtır ve genel anlamda bebekli bir yaşantıya hazırlar.
  • Hamilelik sırasında ve mümkünse doğumdan sonra iyi bir destek sistemi hem bebek için hem anne için gereklidir.

Hamilelik sırasında ve sonrasında destek çok önemlidir. Yakın aileden, kocadan, komşudan, arkadaştan gelebilecek yeterli desteği bulabilmeniz ve sağlıklı ve mutlu bir doğum yaşamanız dileğiyle.