Piercing Risklerini Sayalım

Piercing riskli olabilir!

Piercing ya da pirsing, yaptırdıktan sonra görülebilecek en yaygın problem enfeksiyonlardır. Kulağa yapılan piercing ile cinsel organa yaptırılan piercing kıyaslanacak olursa kulak daha çabuk iyileşir ve daha az enfeksiyon riski taşır. Yani piercingle gelen risk vücudun neresine yaptırıldığına bağlı olarak artar veya azalır.

Ayrıca piercing ile gelen risk vücuda ne tür takı takıldığına da bağlıdır. Örneğin kimi zaman disk taktırmak halka veya hızmadan daha tehlikelidir.

Ağızdan ağıza dolaşan şu şehir efsanesine göre birisi burnunun iki tarafına mercimek büyüklüğünde iki delik açtırıp birer disk koydurtmuş. Piercing diski  taktıranlar bilir, disklerin durması için arka tarafının da takılması lazım. Buna arka levha ya da arka kapak denilebilir. Burnun kanatlarına takılan diskin arka levhası doğal olarak burnun yan duvarlarına yerleştirilmiş. Birgün kuvvetli bir nefes aldığında bu kişinin burnundaki levha doğruca ciğere saplanmış. Daha sonra büyük bir ameliyatla arka kapak ya da levha dediğimiz cisim ciğerden çıkarılmış. Böyle gereksiz medikal sorunlar yaşamamak için nereye ne takılması gerektiğini bilmek yerinde olur. Burunda hızma ve halka olabilir ama disk pek akıllıca bir takı değildir.

Piercing sağlık kurallarına dikkat edilen bir salonda yaptırılırsa delik delinen bölgede büyük ihtimalle sorun olmaz. Ama pis ve bakımsız bir salonda, iş bilmeyen bir piercing sanatçısının elinde sorunlu bir deldirme yaşanabilir! Bilinçsiz salon çalışanlarının aynı iğneyi birden çok kişi üzerinde kullanmasıyla Hepatit B, Hepatit C ve HIV yayılabilir.

Beceriksiz bir piercing sanatçısının eline düşülürse sinir zedelenmesi olabilir. Özellikle yüz sinirlerinde zedelenme kötü sonuçlar doğurabilir. Çok büyük sağlık sorunları yaşamak istemiyorsanız piercing yaptırmak için adı duyulmuş, sıhhi ve hijyenik bir salon seçmelisiniz.

Bazılarının belirli metallere alerjisi vardır. Örneğin bazılarının vücudu altından yapılmış takıyı reddeder, kimilerinin altından başka bütün metallere alerjisi olabilir. Takı taktırılmadan önce metalin detayları hakkında bilgi edinmek akıllıca olabilir.

Takı takıldıktan sonra size söylenen yöntemlerle piercing bölgesini belirli bir süre temiz tutmalısınız. Eğer şişme ve kızarma görülürse doktora gitmek gerekir.

Piercing güzel mücevherlerle hoş görünse bile problemlerden muaf değildir. Piercing yaptırmakla ilgili vereceğiniz karara göre risk tamamen sizindir.

 

Piercing ile ilgili bir başka yazı icin tıklayın..

Burnun iki yanındakiler ve kulağın üstündekine disk denir..

 

 

Yüzde piercing riskli olabilir

2 thoughts on “Piercing Risklerini Sayalım”

  1. bunlar hasta.. bakarken midem kalktı 🙁

  2. Elinize sağlık piercing TR’de de gençler arasında giderek yaygınlaşıyor. Benzer riskleri dövme için de sayabiliriz elbette. Ama özellikle disk taktırma, dil, göz, meme ucu ve cinsel organlara takılan halkaları anlayabilmem çok güç. Kimseyi yargılamıyorum ama bazı uygulamalar bu kadar da olmaz dedirtiyor.

Comments are closed.