Alkol ve Madde Bağımlıları Nasıl Anlaşılır?

 

Alkol veya uyuşturucu madde bağımlıları bu hallerini gizlemeye çalışsalar da bazı davranışları onları ele verebilir.

Alkol veya uyuşturucu madde bağımlılarıyla yaşayanlar bağımlıların ruh hallerinin inişli çıkışlı olduğunu bilir.  Herhangi bir maddeye bağımlı olan kişinin ruh hali tutarsızdır, duyguları ve hareketleri önceden kestirilemez. Ruh halleri; “uyuşukluk ve sakinlikten” birden bire “saldırganlığa” dönüşebilir. Bu değişiklik için her zaman belirli bir neden olması da gerekmez.

Alkol ve madde bağımlılığını anlamak için ne yapmalı?

Marihuana kullanıcılarının en belirgin özelliği, maddeyi aldıktan sonra yavaşlamaları, isteksiz ve enerjisiz hale dönüşmeleridir. Aslında yumuşak ve gevşemiş gibi görünmeye çalışsalar da düşünceleri ve duyguları engellenmiş haldedir. Mantıklı kararlar veremezler, makul seçimler yapamazlar.

Sentetik esrar (bonzai)

Marihuana bağımlıları paranoya krizleri de yaşarlar. Paranoya krizleri gibi panik ataklar da hem marihuana kullanıcıları ve hem de diğer madde bağımlılarının yaşadıkları zihni (mental) durum değişiklikleridir. Bu semptomlar kimi zaman geçicidir ama uzun süreli kullanıcıların kişilik ve karakterlerinde kalıcı hale gelir. Örneğin kokain, beyin ve beyne ait fonksiyonları tamamen değiştirir. Buna örnekler vermek gerekirse: kokain kullanıcılarının edindiği psikolojik değişiklik sonucu duvarlar üzerlerine geliyormuş gibi hissetmeleri, ya da herkesin kendisi hakkında kötü emelleri olduğunu düşünmesi gibi hayal ürünü düşüncelerle yaşarlar.

Sadece madde bağımlıları değil, aşırı alkol tüketicileri de, sosyal endişeye kapılan, sosyal ortamlarda sinirli ve kasavetli yapıya bürünen şahıslar haline gelebilirler.

Alkol ve madde bağımlıları çoğu zaman kendilerini hasta hissettiklerini söylerler. Ekseriyetle hastalıklarının bir adı yoktur, müphem bir durum olarak ailelerini ve yakınlarını tasalandıracak türden rahatsızlıklar yaşadıklarını söylerler. Örneğin, baş ağrısı, karın ağrısı, yiyecek zehirlenmesi, kabızlık, ishal, bel ağrısı ya da genel bir kırıklık hissettikleri bahanesiyle evden çıkmazlar. Kimi zaman rahatsızlık doğru olabilir ama çoğu kez bu bahanelerle okuldan ve işten kaçıyor olmaları muhtemeldir. Bunlara ek olarak düşük enerji, halsizlik ve depresyon birden bire baş gösterebilir. Bu semptomlar uyuşturucuyu aldıktan hemen sonra görülebileceği gibi, maddeden yoksun kaldıklarında da ortaya çıkabilir. Hastalık hissinin gerçek olup olmadığı sorgulandığında ani öfke ve asabiyet belirebilir.

En belirgin özellikleri inkar gelmek, yalan söylemek ve olayı yalan yanlış bertaraf etmektir.

Kimi bağımlılar aşırı ve beklenmedik zamanlarda uykuya gidebilirler. Aniden uykuya gidenlerin, uyandıklarında kurt gibi aç olmaları madde bağımlısı olabileceklerinin neredeyse kesin bir göstergesidir.

Hızlı kilo kaybı da bağımlı yakınlarını uyarabilir. Özellikle kokain kullanıcıları iştahsız hale gelirler, doğru dürüst yemek yemedikleri için hızla kilo kaybederler. Dikkat! Toplumda zayıflamak ve zayıf olmak değerli özellikler olduğundan kişinin kilo kaybetmesi etrafındakiler tarafından takdir edilirken, bağımlı olabileceği gözden kaçırılabilir.

Alkol mübtelaları, alkol kokusunu bastırmak için sakız ve ağız kokusu gidericileri kullanıyor olabilirler. Aşırı miktarlarda ağız çalkalama sıvısı ve antibakteriyel el dezenfektanları kullananlar da bağımlısı oldukları maddelerin kokusunu hafifletmek veya yok etmek için bu ürünlere başvuruyor olabilirler. Marihuana kullanıcıları üzerlerine sinen kokuyu yok etmek için, kıyafetlerini sürekli güzel kokulu ayrosoller spreyliyor yani etrafa koku sıkıyor olabilirler.

Göz aklarında kırmızılığı yok etmek için kutularca göz damlası kullananlara, özellikle sabah kalkar kalkmaz göze damla damlatanlara biraz daha dikkatli bakmak gerekebilir.

Alkol ve madde bağımlıları isterlerse bağımlılıklarını maskeleyebilir. Etrafınızdakilerin, özellikle gençlerin, istemeden verebileceği tüyolara dikkat etmeliyiz. 

Bu linkler de faydalı!

Bonzai denen illet 

Uçuran Cola Nedir?

Madde Bağımlılığına Karşı Sıfır Tolerans

Alkolik Kimseyi Anlamanın Yolları