Süper Sara

Bugün gym’de (spor salonunda) Süper Sara ile karşılaştım. Sara bizim gym’in müdavimlerindendir.

Birkaç hafta önce karşılaştığımda kendisiyle ilgili blog yazacağımı ama önce birkaç soru soracağımı ve fotoğraf çekeceğimi de söylemiştim. O gün vaktim olmadı, daha sonra da bir türlü uygun zaman olmadı. Bugün gördüğümde günlük egzersizim bitmişti. Onun egzersiz de bitmiş dinlenme odasında TV seyrediyordu.

“Sara bir fotoğrafını çekeceğim” dediğimde “saçımı örteyim” diye kaışılık verdi. Acaba kültürel birşey mi diye düşünürken nedenini sordum. Saçlarını örterse daha güzel görüneceğini düşündüğünü söyledi. Gerek olmadığını bu haliyle de güzel göründüğünü söyleyince ayağa kaltı ve bana poz verdi.

Sara  haftada 6 gün, günde en az 1.5 saat egzersiz yapan 83 yaşında bir kadın. Laf aramızda; 83 yaşında olduğunu söylese de sanırım yaşını biraz genç söylüyor. Bana kalırsa rahat 95 var! Fotoğraflara bakıp siz kendiniz karar verin!

Yaklaşık 30 yıi önce sigarayı bırakmış, buna bağlı olarak iştahı açılıp kilo almaya başladığında egzersizle tanışmış. O gün bugündür hep egzersiz yaptığını söylüyor.

Sara yaşına göre çok aktif olmasının yanında hafızası da çok güçlü. Konuşma sırasında bana yaklaşık 12 yıl önce gym’de tanıştığımız salonu ve bizi çalıştıran vücut geliştirme öğretmenini hatırlattı!

Bugünlerde gym’de daha çok sabit bisiklete bindiğini söyledi. Bir ara araba kullanıp kullanmadığını sordum; 14 yaşından bu yana araba sürdüğünü söyledi. Pes!

Kendisini çok sağlıklı görüyor ve hiç bir sorunu olmadığı için ilaç almadığını söylüyor. Yaklaşık 15 yıl önce her iki dizde replasman (diz değiştirme) yapılmış. O sıralar ağrı kesici almış ama sonra bırakmış. “Ağırlarım olsa da ağrılarla yaşamayı öğrendim; günde sekiz on hap yutamam. Eğer kendimizi ilaç içmeye alıştırırsak bir daha kurtulamayız, ilaçsız yaşantı düşünemeyiz. İlaç almazsak bünyemiz kendi kendini iyileştirme yöntemleri arar” diyor. Tabi bunlar büyük sağlık sorunu olmayan 83’lük Sara’nın düşünceleri. Onun söylediklerini paylaşsam da fikirlerini kimseye önermiyorum (ben bir hekim değilim).

Bence Sara’da en çarpıcı şey pozitif düşünceyle yönlendirilmiş aktif yaşantısı sayesinde bedeninde olan ağrıya sızıya kulak asmayışı.
O 83 yaşında bir Süper Sara!

Fısıltı: Annemin Sara’dan çok daha genç olmasına rağmen ağrılardan şikayet edişini ve içtiği ilaçları düşününce, annem adına Sara’yı kıskandım!

 

Sara

 

Egzersiz sonrasi TV seyrederken

8 thoughts on “Süper Sara”

  1. Insallah bizler de o yaslari goruruz, ancak tek bir sartla: sevdiklerimize yuk olmadan.
    Devamli hareket halinde olmak (fiziken ve akilen) bircok problemlerin onunu kesiyor.
    Gym’de ve kutuphanede bulusmak uzere…
    Fatos sagol.

  2. Gercekten harika bir ornek hepimize! Isleyen demir isildar dememisler bosuna. Paylastigin icin cok tesekkurler Fatoscugum.

  3. Helal olsun Sara’ya! benim anneannem de ayni Sara gibi biri idi..gym yolu bilmezdi ama evinin icindeki uc kat merdiveni gunde 100 kere inip cikan , surekli hareket halinde diril diril bir kadindi… ilac da kullandigini hatirlamam.. Hergun (duzenli olarak) sabah 5:30 da kalkar aksam 9:00 da yatardi… Demekki Sara dan ve anneannemin hayatindan kissadan hisse, isleyen demir isildar…hareket, hareket, hareket! Gorunce Sara’ya sevgi ve selamlarimizi ilet Fatoscum.. Ellerine saglik!

  4. 82 bitiyor

    En 60 senedir her gun yuzumu, kollarımı, ayaklarımı en az 5 – 6 defa ucerli ogusturmalı – ovamali yıkıyorum

    Bu yıkama sırasında soz gelisi ayaklarımı yıkarken leylek ornegi BEL-OMURGAm en az iki dakikalık muazzam bir gerilimi yasıyor

    Yıkadıgım bu uz uzuvlarımda kan dolasımında etkin bir hızlanma olduguna inanıyorum

    Evden cıkma ihtiyacım oldugunda bu işlemi yaptıgımda dısarıda daha zinde – dinamik bir gezis yaptıgıma
    inanıyorum

    Yine bu yıkamalar sırasında gunde dogal olarak en az ayaklarımda coraplarımı cıkarma ve yeniden giyme hareketlerimde diz kapaklarımda, ayak bileklerimde, kollarım eklemlerinde cok etkili acilip kapanmalar
    gerceklestiriyorum

    Her gun ayak parmaklarımın ucundan el parmaklarımın ucuna kadar bel, kalca, diz kapagı, tum eklemlerimi ayakta durustan yerde kapanısa, alnımı yere koyusuma kadar gunde en az 80 defa acılıp kapanmasını cok rahat gerceklestiriyorum

    Evimde tuvalet hem eski alaturka ve hem de klozetli var. Evde hemen hemen İhtiyarım -:)) ama yalnız ben klozetli konforu degil, alaturka comelmeyi kullanıyorum.

    Bir insan için en saglıklı hareketin de comelme olduguna inanıyorum

    Cocuklarım iş yerlerinde spor salonunu kullanıyorlar ama koyde akrabalar ile yerde oturmasını, yer yaygısında sofrasında rahatca oturup yemek yemesini beceremiyorlar.

    Bu konforun cocukları askerliktede bu zorlukları kırsalın cocuklarına gore daha zorluk icinde yasıyorlar

    Fatos Hnm SAGLIK ICINDE SELAM SEVGI MUTLULUK BASARI SAYGILARIMLA ZEKI KENTEL

  5. Fatoscum, insallah bizde 83 yasimizda bu kadar saglikle ve en onemlisi aklimiz basimizda oluruz. Sara’yi cok tuttum.

  6. Spor yapmak, sağlıklı yaşam koşullarını yerine getirmek bilinç işi. Türkiye koşullarında 80 li yaşları görmek için ülkemiz insanlarının biraz daha bilinçlenmesi gerekiyor. Daha bir kaç yıl öncesine kadar şehirler arası otobüste kucaklarında bebekleriyle karı koca sigara içen çiftleri çok gördük.
    Hepinize sağlıklı yaşam dilerim.
    Ümit Saman – MUĞLA

  7. Sevgili Fatoş ,bize değişik insan manzaraları gösterdiğin için teşekkürler. Ben hala daha 30 dk lık düzenli egzersizde problem yaşarken Sara hanımın 1.5 saatlik egzersizleri beni utandırdı .Belki bndan sonra bu 30 dk yı daha düzenli yaparım 🙂

  8. Sevgili Fatos’cum,

    Ben de Sara’yi kiskandim annecigimizin agrilarindan yakinmasini duydukca.
    Fakat bu kadar enerjik olmasini ben daha cok pozitif dusunmesine bagliyorum.
    Herseyi dert etmezsen vucut kendini daha iyi yeniliyor. Seninle ayni kanidayim
    83 degil bence 90, umarim biz de saglikla bu yaslari goruruz.

    Gozlemlerine ve ellerine saglik.
    Mutlu kal.
    Sibel

Comments are closed.