Çay Fincanında Çabuk Kek

 

Çay fincanında kakaolu (çikolatalı) kek denediniz mi? Buralarda fincanda kek epey popüler, ben de kervana katıldım!

İrice bir çay fincanında ya da kahve kupasında pişirilebilecek bu kek çok çabuk olduğu için “lahzada kek” diye bir de göbek adı verdim. Bugün okuldan sonra keki 12 yaşındaki oğluma yaptırdım, sonuç “damak tadıydı”.

Çabuk ve eğlenceli bir tarif olan “lahzada kek”, mikrodalgada pişiriliyor. Başlangıçtan bitişe kadar gereken zaman sadece 10 dakika!

Her mutfakta mikrodalga olmayacağı için, konvensiyonel fırında (gazlı/elektrikli normal fırında) denemek isteyenler için, aşağıda birkaç ipucu verdim.Tarifi konvensiyonel fırında denemek isteyenler belki fincan yerine ısıya dayanıklı küçük çömlek kaplar kullanabilir.

Hazırlanışı:

5 çorba kaşığı un, 3 çorba kaşığı şeker, 3 çorba kaşığı kakao, 1 yumurta, 5 çorba kaşığı süt, 3 çorba kaşığı sıvı yağ, birer fiske tuz ve vanilyayı büyükçe bir çay fincanında veya kahve kupasında karıştıralım. Mikrodalga fırında 2 dakika, kabarana kadar, pişirelim.

Özellikle çocuklarla yapılabilecek hem kolay hem de çok zevkli olan bu keki mikrodalga yerine konvensiyonel fırında denemek isteyenler olabilir. O nedenle Internet’te araştırdım ve mikrodalga tariflerinin normal fırınlara nasıl adapte edileceğine dair bir iki ipucu buldum.

Tavsiyeler:

  • Mikrodalga tarifi, konvensiyonel fırında yapılacaksa sıvı malzeme 1/4 oranında arttırılmalı. Örneğin; mikrodalga fırın tarifinde 1 su bardağı süt deniyorsa, siz 1 su bardağı artı 4 çorba kaşığı süt kullanmalısınız (1/4 su bardağı aşağı yukarı 4 çorba kaşığıdır)
  • Şeker, tuz ve baharat belli-belirsiz arttırılmalıdır.
  • Eğer mikrodalga tarifi yüksek ısı öneriyorsa, konvensiyonel fırın önceden ısıtılmalı, 1750C (3500 F) ısıda pişirilmelidir.
  • Pişirme süresinin 4 kat arttırılması gerekiyor. Yani fincanında kek tarifini önceden ısıtılmış fırında 8 dakika kadar pişirmelisiniz. Bu sürenin sonunda hala kabarmadıysa bir iki dakika daha içeride tutun.

Çay fincanında yapılmış iki kişilik bu keki, macera seven bir arkadaşla paylaşın! Ben keki oğlumla paylaştım, zaten bu küçük kekin ustası kendisiydi!  Birbirimize Hi5 vererek yedik, çok beğendik! Bence bir kere denenmeli!

Ayırca İrlandalı büyükanne keki için tıklayabilirsiniz..

Çikolata tadında diğer yazılarım 🙂

Dublör Yiyecekler

Rahatlatan Yiyecekler

Brownie Kurabiye mi yoksa Kek mi?

Çikolata

Çikolatalı Krep

Cupcake 3′den 103′e Bütün Çocuklar İçindir!

Çay Fincanında Çabuk Kek

 

6 thoughts on “Çay Fincanında Çabuk Kek”

  1. merhabalar
    kabartma tozu olmadan nasıl kabarıyor ? kabarmıyor zaten miktarı o kadar 🙂 peki mikrodalganın derecesi kaç olmalı acaba ?
    teşekkürler..

    1. Bu tarifte kabartma tozu yok.
      Saniyorum yumurta kabartiyor. Gozler onunde, sadece 2 dakikada kabaran bir kek bu 🙂

      Biz daha sonra olculerde degisiklik yaptik. Ilk yaptigimiz cok lezzetliydi ama biraz sungerimsi ve islak gibiydi. Daha kuru bir kek havasi elde edebilir miyiz diye tekrar denedik. Oldu!

      Ikinci denemede olculeri su sekilde degistirdik:
      ¼ su bardagi un (su bardaginin yarisinin yarisi)
      4 corba kasigi seker
      2 cora kasigi kakao
      1 yumurta
      3 corba kasigi sut
      3 corba kasigi sivi yag
      Biraz vanilya ve tuz

      Herseyi bir arada karistirdiktan sonra 2 dakika mikrodalgada tutun. Mikrodalga firinda derece sistemi yok, o yuzden tek yapmaniz gereken sey 2 dakikaya kurmaniz!

      Afiyet olsun!

  2. İnanamıyorum Fatoş ,gerçekten ne hamaratsın .derhal deneyeceğim :)))sevgiler

  3. Denedim çok güzel oldu ama fincana değil kağıt kek kapılarına döktüm çok güzel kabardi

  4. peki illa mikro dalga fırın yerine normal fırına koysak olur mu acaba

Comments are closed.