Açlık Oyunları Kızlar İçin mi?

Açlık Oyunları filmi hakkında düşündüklerimi paylaşmadan önce kitapları yorumlamayı da sevdiğimi bilmenizi isterim. Belki kitap yorumlamakta becerikliyim belki değilim, ama bu belirsizlik beni yazmaktan geri koymuyor.

Film seyredip yorumlamak da kitap yorumlamak gibi görünse de dikkat edilmesi gereken çok detay var.  Daha önce Salgın filmi hakkında düşüncelerimi yazmıştım. Bunun ilk ve tek nedeni halk sağlığıyla doğrudan ilintili bir film olmasıydı.

Şimdi Açlık Oyunları hakkında düşüncelerimi yazmaya kalkıştım! Peki neden? Çünkü Açlık Oyunları, film olmadan önce üç kitap hallindeki bir serinin ilkiydi. Kitabı okumadım ama çok sürükleyici olduğunu çocuklardan, öğretmenlerden ve velilerden duydum.

Bu kitap ABD  okullarında zaruri okutulan kitaplar arasındadır. İlköğretim ve lisede okuyan birçok Amerika’lı çocuğun okuması mecburi tutulan bir kitabın film halini merak ediyordum. Bir anne, araştırmacı, eğitmen ve halk sağlığı gönüllüsü olarak filmi  seyrettikten sonra yazmam gerekliydi!

Açlık Oyunları romanı neden birçok ABD okulunda zaruri okuma kitabıdır?

Buna çok kestirme bir cevap vermem gerekirse, Amerikan toplumunun birlik ve beraberliğinin sürdürülmesi için bir çaba diyebilirim.

Nasıl mı?

Açlık Oyunları fütüristik bir mesel (fabl). Öyle gerçekçi bir sahnede işleniyor ki, bundan diyelim ki 150 yıl sonra, dünyanın bir kısmı batmış ve yok olmuş, afetlere maruz kalmış, savaşlarda kül olmuş olsa da geri kalan kısmı kitapta anlatıldığı gibi olabilir. Bu çok önemli bir noktadır çünkü biz insanlar yaşadığımız yerden farklı bir yer bilmiyoruz. Olay dünyada geçiyor fakat başka bir gezegende geçseydi bu kadar gerçekçi ve inandırıcı olmazdı. Bu dikkat edilecek bir noktadır.

Açlık Oyunları bir tarafta şatafatlı yaşam süren yüksek zümreyi, diğer tarafta açlıktan sürünen  düşük sınıfı konu ediyor. Sanırım bu çok tanıdık bir dekor!  Üzerinde durmayı düşünmüyorum!!

Açlık Oyunları kısaca diyor ki; idari yetki kötüye kullanılırsa, sınıf ve kültür çatışmaları hayatın bıktıran birer parçası olursa, bir tarafta aç açık gezenler diğer tarafta sefahat ve bolluk varsa insanlar arasında birlik beraberlik düşünülemez. Yönetenlerin baskısı, kavga, seçilen kurbanlıklar, yok olan kişisel etikler, sürekli büyüyen sınıf farklılığı olsa olsa pek yaklaşmış bir kaosun habercisidir.

Açlık Oyunları “çok tanıdık” bir olayı senaryo etmiştir. Kötüye kullanılan idari yetki, sınıf farklılıkları, açlık, kıtlık, kuraklık, savaşlar, sona yaklaştığını düşündüğümüz dünya, felaketler, belirsizlikler ve diğer olumsuzluklar hangimize yabancı?

Film hakkında bundan daha fazla detay verirsem henüz seyretmemiş olanların keyfini kaçırabilirim.

En son söylemek istediğim şey filmdeki genç kız karakteri üzerinedir. Bu yüzden “Açlık Oyunları Kızlar İçin mi?” başlığını verdim. Başrol kahramanı Katniss insaniyetli, ölçülü ve güçlü bir karakterdir. Annesi olduğu halde, kız kardeşine annelik yapan; avlanarak yemek bulma peşine düşen; sorumluluk sahibi; insaniyetli; iyi ahlaklı; son derece zeki ve pratik bir genç kızdır.

Katniss, kız çocuklarını barbi bebek gibi yetiştirme düşüncesinde olanlara göz açıcı bir karakterdir. Kızlar hem güzel, hem çekici, hem pratik, hem çalışkan ve hem de zeki olabilirler. Yapılacak tek şey fırsat vermektir.

Fatoş’ça:

Kitapları okuyup filmleri seyrettikten sonra içlerinde aşk bulmayı huy edinmiş biri olarak anlamaya çalıştığım şey Katniss’in hayatta kalabilmek için gerçek aşkını feda edip etmediğiydi. Belki de bunu hiç anlayamayacağım. Anlayanlar bana anlatsın!

Umarım Açlık Oyunları sizin de ilginizi çeker.

 

One thought on “Açlık Oyunları Kızlar İçin mi?”

  1. Gerçek aşkını feda etmeseydi döndüğünde ailesive onun için çok zor bir hayat olacaktı..
    Kız bunu kendisi için değil ailesi için yaptı,ve bu kıza bu yüzden zeki ve sorumluluk sahibi derim.

Comments are closed.