E-öğrenme

E-öğrenme istenen yer ve zamanda öğrenmeyi sağlayan bir yöntemdir. En büyük iki özelliği esnek ve ucuz oluşudur.

Eöğrenme kompüter ile yapılır. Bunun  için kompüter ayarlarının (konfigürasyon tanımlarının) yapılmış olması gerekir.  Aynı şekilde cep telefonu da gerektiği şekilde konfigür edilmişse,  herhangi bir yerde ve zamanda e-öğrenme gerçekleştirilebilir.

E-öğrenme network, Intranet veya Internet bazında olabilir;  yazılar, videolar, animasyonlar, grafikler, resimler, fotoğraflar ve işitsel meteryaller içerebilir. E-öğrenme yoğun ve konvensiyonel (normal sınıf ortamında) öğrenmeye kıyasla daha verimli diye düşünülür çünkü öğrenciler kendi hızında öğrenir.

E-öğrenmenin seviyeleri:

E-öğrenmenin değişik seviyeleri olabilir ama burada 4 seviyesine göz atalım. Bunlar bilgi veritabanları, çevirimici destek, eşzamanlı öğrenme, eşzamansız (zaman uyumsuz) öğrenme.

Bilgi Veritabanları: Genellikle alfabetik liste halindedir, çoğu kez anahtar kelimeyle arama yapılabilir.

Çevirimici Destek: Bilgi veritabanları gibidir. Web bazındadır; forumlardan, chat odalarından, elektronik postadan ve aktif (anında-mesajlaşma) yöntemleriyle destek verei öğrenmedir.

Eşzamanlı öğrnenme: Öğretmenle aynı anda çevirimici olmak suretiyle öğrenilir. Öğrencilerin hepsi belirlenen zamanda Internet’e bağlanır ve dersi aynı zaman diliminde alırlar. Ayrıca telefon ve video konferansları, Internet telefonlaşması, canlı yayın da eşzamanlı öğrenmeye örnek verilebilir.

Eşzamansız öğrenme: Daha önceden kayıt edilmiş bilgilerin toplamıdır. Bu bilgiler kompüter bazında elde edilir ve CD’lerde, işyerinin dahili ağında (Intranet), Internette ya da pod cast (internette hazırlanmış kayıt) şeklinde öğrenmeyi içerir.

E-öğrenme deyince akla ilk gelenler:

  • Esneklik
  • Ucuzluk
  • Evden ya da ofisten çıkmaksızın öğrenmenin mümkün olması
  • Kişinin öğrenme hızının esas alınması
  • Öğrenilen konu daha önceden biliniyorsa diğer konuya atlanmak suretiyle zaman kazanma olasılığı
  • Öğretmen değişmediği için içerikte tutarlılığın söz konusu olması
  • İstenen yer ve zamanda öğrenm eyleminin gerçekleştirilebilmesi
  • Dersler online ise çok çabuk ve masrafsız güncelleme kolaylığı. (Yalnızb dersler kompüter bazındaysa, örneğin CD ile yapılıyorsa, güncelleme zaman alıcı ve masraflı olabilir).
  • İşyerlerinde alınan derslerin ve sınav puanlarının yöneticiler tarafından kolayca denetlenebilmesi.
  • Ofiste, evde veya okulda Internet, CD, interaktif multimedia (çoklu ortam), oyunlar, simulasyoanlar ve sosyal ağlarla öğrenmeye zenginlik ve canlılık getirilmesi

E-öğrenmenin kalitesi, içeriğinde ve bilginin teslimatındadır. Sıkıcıysa, biteviye konuşmalardan oluşuyorsa, interaksiyona izin vermiyorsa öğrencinin ilgisi çabucak dağılabilir. Ama iyi düşünülerek hazırlanmış e-öğrenme siteleri emsalsiz kaynaklardır. Fırsatı değerlendirmenizi tavsiye ederim!