Ölü Doğumlar

Son zamanlarda ana ve çocuk sağlığı konusunda en çok konuşulan sorun ölü doğumlardır.

20 hafta hamilelikten sonra ana rahminde olabilecek ölümler ölü doğumdur (stillbirth). Dünyada yaklaşık 2.6 milyon bebeğin ölü doğduğu tahmin edilmektedir. Ölü doğumlar çoğu kez kayıtlara geçirilmediğinden sayı tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle ölü doğumlar gizli halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir.

Yılda yaklaşık 2.6 milyon ölü doğum, aşağı yukarı günde 7.300 ölü doğan bebek demektir. Bu, gerçekte dünyaya bir bebek getirmeyi ümit eden annelerin yürek burkan hüsranı demektir. Ölü doğumlar engellenebilir!

Stillbirth olarak da bilinen ölü doğumların yüzde 98’i geri kalmış ülkelerde görülmektedir. Ancak gelişmiş ülkelerin ölü doğumlardan muaf olduğu düşünülmemelidir. Gelişmiş ülkelerde her 200 doğumdan 1 tanesi ölü doğumla sonuçlanmaktadır.

Ölü doğumların en belirgin nedenleri şunlardır: doğum komplikasyonları, annenin maternal dizorderleri (hamilelikle gelen diabet ya da hipertansiyon), hamilelik sırasında edinilen enfeksiyonlar, bebeğin büyümesini engelleyen durumlar, içki, sigara, madde kullanımı ve kalıtsal bozukluklar.

Duygu ve beklentilerin ötesinde toplumsal yaşamı, beden ve ruh sağlığını ve ekonomiyi yakından ilgilendiren bu büyük sorunu engellemek gereklidir. Birçok ölü doğum aslında engellenebilir!

Hamileliğin ilk 12 haftası annenin düşük yapma riskinin yüksek olduğu haftalardır. İlk 12 hafta geçtikten sonra ölü doğum riski azalsa da devam etmektedir. Ana rahmindeki bebeğin hareketsizliği ve kanamalar ilk işaretlerdir. Eğer bebek hareketlerinde azalma hissedilmişse doktora görünmek gerekir. Eş ya da etene (plasenta) yırtılamarı ciddi komplikasyonlara yol açsa da her plasenta yırtılması ölü doğumla sonuçlanmaz. Ancak plasenta yırtılamaları kanamalı olacağından acilen doktora görünmek gereklidir. Plasenta rahimden ayrılmaya başlarsa bebeği kurtarmak için sezeryana başvurulabilir. Ölü doğumların bir çoğu engellenebilir.

Ölü doğum riskini ve diğer birçok sorunu ortadan kaldırmak için annelere hamilelik sırasında ana çocuk sağlığı (prenatal bakım) hizmetlerinden yararlanmaları tavsiye edilmektedir.

Artık birçok ölü doğumun engellenebileceğine dair bir fikriniz var, öyle değil mi?

Konuyla ilgili diğer yazılar:

Hamilelik Felsefesi

Hamilelik Fizyolojisi

Hamilelikte Doğru Bilgi