Yemek Kulübümüzün Gayeli Birlikteliği

 

 

Yemek Kulübümüzün tek amacı yemek yapıp tüketmek değil! Sosyal bir gayemiz var ve bu nedenle periyodik olarak, yemek gibi kutsanmış bir olgunun etrafında, birleşiyoruz.

Sosyal fedakarlık için yemek etrafında toplanmalar şimdiye kadar hep kazan-kazan etkisi yaptı. Biraraya gelen insanların sosyalleşirken bir davaya hizmet edişinin doyurucu bir örneği oldu. Hepimiz çok memnunuz, sizlere de tavsiye ederim.

O gün bir Yemek Kulübü izlencesinde daha buluştuk. Talulla’s Restaurant şefi Ali Sevil profesyonel bir gösteri sergileyerek 2 saat içinde 3 değişik yemek hazırlayıp sundu.  Kusursuz bir düzenle kısa sürede hazırlanan yemekler hem göze hem de mideye hitap ediyordu. Menümüzde somonlu börek, patlıcan ezmesi ve künefe vardı. Şefimizin ellerine sağlık.

Yemeklerin ve tatlinin tarifini aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz. Bu yazımda genel ortamı gözler önüne çizmeye çalışacağım.

  • Patlıcanlar soyulup bir yerde bekletirlirken börek için soğan, sarımsak ve baharatlar yağda sote edildi.
  • Yufkaya sarılan somon ve soğanlı iç fırınlandı.
  • Zerafetle fırından çıkarken, meraklı izleyicilerin gözlerine hitap ediyordu.
  • Ardından patlıcanlar büyük bir bıçakla kıyıldı, limon suyu, zeytinyağı, kırmızı biber, kara biber, tuz, kimyon, süt ve tahin eklendi.
  • Maydanos garnitürüyle süslenen patlıcan ezmesi de tüketime hazırdı.
  • Künefe için önce yağ eritildi, şerbet hazırlanırken kadayıf hamuru didiklendi.
  • Erimiş tereyağıyla harmanlanan kadayıfın ilk katı küçük metal kaplara kondu; taze mozerella peyniri eklendikten sonra bir kat kadayıf daha konarak özenle bastırıldı.
  • Fırınlanıp nar gibi kızartılmış künefeler tabaklara alındığında üzerine şerbet gezdirildi.

Yemekler gözümüzün önünde 5 duyuya ve belki de 6inci, 7inci, 8inci hislere hitaben yapılarak tonlarca nefasetle yüklenmişti!

Biz meraklı izleyiciler, limon suyunun patlıcanın rengini açtığını, üzeri kapatılarak buğulanan patlıcana kıyasla közlemenin daha kolay soyulduğunu, mevsim sonu iri patlıcanın ezme için ideal olduğunu, çiğ somonun derisinin kuvvetle çekildiğinde zar gibi ayrıldığını, yarım limonun sıkıldıktan sonra kaynamakta olan künefe şerbeti içine atılabileceğini, maydanosun yıkandıktan sonra asla sıkılmaması gerektiğini mutfakta dalgalanan soğan, sarmısak, tereyağı, tahin ve taze pismiş börek rayihaları içinde öğrendik.

Yemek Kulübü toplantılarımız uzunca bir süredir coşkuyla devam ediyor. Kiminde bizler favori yemeklerimizi amatörce pişirip paylaşıyoruz, kiminde elinin ölçüsü yıllardır şaşmayan hamarat annelerimizin gösterilerini izliyoruz, diğer zamanlarda da Şef Ali gibi profesyonellerle buluşuyoruz.

Yemek yemeye, çay ve kahve içmeye, bol sohbet etmeye, bir de sosyalleşerek mutlu kalmaya bağımlıyız. Ama bunların gerisinde bizi biraraya getiren şey Amerika’da Türk Evimize karınca kararınca katkı sağlamak.  Türk Evimizin kesesi geniş değil belki ama,  gönlü geniş! Biz üyeler periyodik olarak izzet-ü ikram yaparak ortak mutluluğumuza sayı yaptırıyoruz.

Amacımız:  iyiyi solumak ve paylaşmak; inandığı davaya baş koyan, emekten çekinmeyen, gayeli, halden ve dilden anlayan, el uzatmasını bilen, ikramı hayat standardı edinen böyle birliktelikleri arttırmak ve genç nesillere örnek olmak.  İnanıyoruz ki bizlerden daha pek çok var.

Siz de inandığınız davaya katkı sağlayın, iyilik devşirin. Yemek kulübü ya da bir başka topluluk.. Hep gayeli olsun!

Malatyalı Ustadan Somonlu Börek

Künefe

Patlıcan Ezmesi