Malatyalı Ustadan Somonlu Börek

Malatyalı Ali Sevil Usta’dan somonlu börek tarifi, yemek kulübümüzde sosyal fayda sağlayan bir toplantıda gösterilmişti.

Somonlu börek için malzeme:

  • Yufka
  • Somon (balık)
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Zeytin yağı

Kırmızı soslu garnitür için malzeme:

  • Biber salçası
  • Domates salçası
  • Ispanak

Malzeme ve ingradiantlar davetli sayısına ve ağız tadına göre değişeceği için ölçü, siz maharetli ahçıya bırakılmıştır!

Önce zeytinyağında iri doğranmış soğan ve ezilmiş sarımsak  sote edilir. Baharatlar ve tuz eklendikten sonra yarım kahve fincanı su buharlaşana kadar ağır ateşte pişirilir.

Bir kat ev yufkası içine ince bir dilim somon, üzerine soğanlı iç ile ince bir dilim somon daha konduktan sonra dürülür.  Eğer mikro dalga fırın varsa börekler üzerine yağ gezdirildikten sonra 3 dakika mikro dalgada fırınlanır. Eğer mikro dalga kullanmıyorsanız somonların yufkaya sarılmadan önce tavada iki tarafının ikişer dakika pişirilmesi gerekmektedir.  Dürülüp tepsiye yerleştirilmiş somonlu yufkalar, alttan ısı verilmek suretiyle yüksek hararetli fırında 5-6 dakika pişirilir.

Börekler pişerken bir tavada salçalar suyla ezilir, orta hararetli ısıda baloncuklar oluşana kadar pişirilir. İçine taze ıspanak, tuz ve karabiber konur. Fırından yeni çıkmış somonlu börekleri servis yapmadan önce tabağa bir miktar kırmızı soslu ıspanak konur, üzerine somonlu börek yerleştirilir ve afiyetle yenir.

Somon Hakkında:

Somon çok besleyicidir. Protein bakımından zengindir ve içerdiği yağlar “iyi yağlar” olarak bilinir. Bir kibrit kutusu büyüklüğünde somon yiyen birisi tüm günün D vitaminini karşılamış olur. Ayrıca B6 ve B12 vitaminleri, selenyum, magnezyum ve yüksek oranda kalsiyum ihtiva eder.

Somon Omega 3 yağları yani yararlı yağlar içerir. Örneğin iltihaplanmalar vücutta birçok problemin başlangıcıdır ki buna kalp hastalıkları, diyabet, romatizma ve bazı kanserler de dahildir.  Somonda bulunan omega 3 asitleri iltihaplanmalara karşı koruyucudur.

Somon uzerinde yapılan en son çalışmalar Alzheimer hastalığına ve ihtiyarlıkla gelen algı azalmasına karşı koruyucu olduğu bulgulandı.

Ayrıca kan pıhtılaşmasını önleyerek felçlere engel olduğu da bulundu. Bünyesinde yeterince omega 3 bulunduranların depresyona girmedikleri de ortaya çıkmıştır.

Cezevinde yapılan bir çalışmada mahpuslara iki hafta boyunca somon yedirildi. Bu kısa süre içinde mahpusların saldırgan hareketlerinde yüzde 30 düşüş gözlendi.

Bu bilgilerin ışığında leziz somon balığı mucizevidir, somon böreği de oldukça kolay, çabuk, besleyici ve sağlık yüklüdür.

Somon ve depresyon ile ilgili diger okumalar:
Depresyona Karşı Omega-3
Yiyecekler ve Beynimiz
Süper Sağlıklı Sperm
Depresyona Karşı Balık
Doğum Sonrası Depresyon Ciddidir
Yemek Kulübümüzün Gayeli Birlikteliği
Cevizli Ispanak Salatası

One thought on “Malatyalı Ustadan Somonlu Börek”

Comments are closed.