Patojen Tarayıcısı

 

 

Bilimadamları yepyeni bir patojen tarayıcısı (hastalık yapıcı faktör tarayıcısı) geliştirdi.

 

SERS denen teknolojiyle geliştirilen diyagnostik testler insanlarda ve hayvanlarda bulunan virüsleri çabukcak okuyabiliyor.

 

Amerikan Ziraat Bakanlığının bilimadamları tarafından geliştirilen diyagnostik testler, patojenleri tanımlarken spektroskopla görülebilecek moleküllere rastlarsa sinyal vererek uyarıyor. Virüs molekülleri üzerine lazer ışığı tutulduğunda renk değiştiriyor.  Bu teknolojide kullanılan altın veya gümüş nano-parçacıklı çubuk sistemi sinyal almayı kolaylaştırıyor.

 

Yeni teknoloji birkaç hastalık virüsünü diyagnoz etmekte kullanıldı ve örneğin sivrisineklerle yayılan Batı Nil Virüsünü kolaylıkla algılayabildi.

 

Spektroskpta görülebilecek moleküllerin sinyalleri algılanırken nano-parçacıklardan oluşan bir solüsyon kullanılıyor ve hastalıklı hücreler düzenekte bulunan nükleik asitten geçirilmek suretiyle ayırt ediliyor.

 

Yeni patojen tarayıcısını daha kolay uygulanır hale getirmeye çalışan bilimadamları şu sıralar basit, çabuk ve kolay kullanılır dizaynlar bulmaya çalışıyor.

 

Örneğin veteriner tarafından hayvandan alınacak kan bir tabakaya konduktan sonra, elde tutulan küçük bir aygıtla virüsler anında tespit edilebilecek kadar kolay kullanılır bir dizayn peşindeler. Ayrıca bu teknolojinin en belirgin özelliği bir seferde birden fazla patojeni okuyabilmesi. Benzer testler kullanılmaktaydı ama tek bir virüsleri tanımlayabiliyordu.

 

Yeni diyagnostik tarayıcı oldukça hassas; şimdilik çabuk ve kolay kullanılır hale getirilmeyi bekliyor.  Hepsinin ötesinde, kullanım alanı hayal gücüyle sınırlı!

 

Şuna ne dersiniz?

 

Halihazırda havaalanlarında sıkı güvenlik kontrollerinden geçerken çanta, ayakkabı, üstbaş aramalarını çoktan kanıksadık. Bunun ötesinde son zamanlarda bir de röntgen cihazından geçiyoruz. Belki de bundan sonra ağzımızdan, burnumuzdan, kulaklarımızdan kürler alınacak ve anlık diyagnostik patojen testlerinden geçeceğiz! Yaşasın en yeni patojen tarayıcısı!