Internet Hayatımızın Vazgeçilmezidir

 

 

Internet hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır dedikten sonra bir soru sormak isterim:

Bundan birkaç sene önce TV programlarında “bizi Twitter’da takip edin” ya da “sorularınız varsa Twitter’da sorabilirsiniz” ya da “Facebook’ta beğenin” şeklinde konuşmalar yapılıyor muydu?

Bugün alışverişten bankacılığa, haber almaktan arkadaş bulmaya kadar hayatımızın derinliklerine sokulmuş Internet, her geçen gün daha da derinlere kazınıyor.

Google Yürütme Kurulu Başkanı Eric Schmidt “Internet, insanlık tarafından oluşturulmasına rağmen kendisinin bile anlayamadığı ilk olaydır” demiş. Internet’in bir hanehalkı olgusu haline geldiği 1990’larda bu söz tamamen doğruydu!  Schmidt‘in çıkarımı hala doğru, anlamlı ve yerindedir.

Bütün dünyada araştırmacılar Internet’in bağımlılık yapan etkisi üzerinde çalışıyor. Örneğin Çin ve Güney Kore Internet’in negatif etkisi üzerine uzun uzadıya çalışmalar yapıyor. Son zamanlarda ABD de Internet ve olası kötü etkilerini araştırmaya başladı.

Bazı psikologlar Internet kullanımıyla madde bağımlılığı ve beynimize salgılanan endorfinlerden bahsediyorlar. Internet’in hayatlarımızı kontrol ettiğine inananların sayısı hergün artıyorsa da, Internet Bağımlılığı Dizorderi hakkında çok az şey biliniyor.

Elektronik postayı rutin bir şekilde kontrol etmek, Candy Crush oynamak, Twitter’da tvitlemek, Facebook’ta paylaşımda bulunmak, chat yapmak gibi online aktivitelerin insan beyninde endorfinler salgılayarak uyuşturucu etkisi yarattığı ve iyi hissettirdiği düşünülüyor.

Bu düşünceye karşı çıkanlar da çok fzla! Internet’in uyuşturucuyla eş tutulmasını delilik olarak gören psikologlar var mesela.. Onlara göre alkol almadan sarhoşluk ya da madde kullanmadan uyuşmuşluk hissi, bilinen anlamda bağımlılık olamaz.

Ciddi problemlere neden olan Internet kullanımının etkisi bazı psikologlar tarafından hafifletiliyor ve “olumsuz bir fenomen olarak gösterilmeye çalışılarak  dezorder ya da bağımlılık olarak gösterilmesinin gereksiz olduğu” söyleniyor.

Eğer Internet insanlar arası ilişkilere zarar veriyorsa, mesleki açıdan tehlike yaratıyorsa, okulda çocukların başarısızlığına katkıda bulunyorsa; bazıları için bağımlılık haline gelmiş olabilir mi?

Henüz üzerinde çalışılabiliecek boyutta veri bulunmadığından kapsamlı araştırmalar yapılamıyor ve bu soru cevapsız bırakılıyor. Bana sorarsanız üzerinde çalışılabilecek veri var. Hem de istemediğimiz kadar! Ama sanırım birileri İnternet bağımlılığının gerçekliğini dile getirmekten kaçınıyor. Belki de bağımlı insanları kontrol etmek daha kolaydır, ne dersiniz?

Herşeye rağmen biliyoruz ki Internet çoktan hayatımızın vazgeçilmezi oldu!