Mutluluk Hapı

Araştırmacılar mutluluk hapı yapmayı başarmadılar ama kalp sağlığı için birçok ilaç ürettiler. Harvard Üniversitesinde yapılan bir çalışmanın sonuçları sağlıklı bir kalp için ilaç yerine daha basit çözümlerin var olabileceğine işaret ediyor.

Harvard Üniversitesinin Halk Sağlığı Okulunda yapılan en yeni çalışmaya göre pozitif psikoloji bedensel sağlığımızı sürdürmemize yardım ediyor. Pozitif psikoloji denen şey mutluluk, hayattan tatmin ve iyimserlik (optimism) olarak tanımlanabilir. Pozitif psikoloji bizleri özellikle kalp krizine, kalp rahatsızlıklarına ve felçlere karşı koruyabilir diye düşünülüyor.

Sağlık dediğimiz şey aslında hastalıksız olmaktan öte bir durumdur diyen araştırmacılar, olayların pozitif yönüne bakmanın ve iyimser olmanın kalp hastalıklarına karşı koruyabileceğini düşünüyor.

Harvard araştırmacıları birkaç on yıldır yapılmış 200 kadar çalışma sonucunu gözden geçirdi. İrdeledikleri şey, pozitif psikoloji ile kalp sağlığı arasında var olabilecek ilişkiydi. İyimserlik ve kalp sağlığı arasındaki ilişkiye bakan bir çalışma ilk kez yapılıyor.

Daha önce kötümserlik ve kalp krizi arasındaki ilişkiye bakılmıştı.

Örneğin kronik olarak öfkeli, depresif ve endişeli insanların kalp krizi geçirme olasılığı diğerlerine göre daha fazla bulunmuştu.  Çünkü negatif psikolojiye bağlı stres, kalp damarlarına ve kalbe zarar veriyor.

Araştırmacılar problemsiz kalp ve iyimserlik arasındaki ilişkinin nedeni olarak şöyle diyor:  İyimser (optimistik) insanlar sağlıklı yaşam sürmek ister, egzersiz yapar, sağlıklı beslenir, yeterince uyur ve kötü alışkanlıklardan uzak durur. İyimserlik ve biyolojik faktörler arasında ortaya çıkan ilişki,  iyimser düşünenlerin kan basıncını ve kolesterolü düşürdüğü anlamına geliyor.

Psikoloji ve beden sağlığı arasında ilişki varsa araştırmacılar şu  soruyu soruyor:

Pozitif düşünce mi daha sağlıklı olmaya yönlendiriyor yoksa sağlıklı bir yaşantı mı daha olumlu düşünmeye itiyor. Siz ne dersiniz?

Peki eğer doğuştan kötümserseniz (pesimist) bu durumda mutluluk hapı var mı?

Özellikle günümüzün zor şartlarında kötümser düşünmek ne yazık ki çok kolay. En iyisi her fırsatta gülümsemeye çalışmak. Çünkü gülümsemek insanları otomatik olarak iyi düşüncelere sürüklüyör. Öyleyse gülümsemeyi kocaman bir mutluluk hapı yutmakla eşdeğer düşünebilir miyiz? Daha da iyisi kahkahaya ne dersin?

Mutluluk Üzerine Diğer Yazılarım
Parayla Mutluluk Olur
Yüreğini Rahat Bırak
Karaciğeri Mutlu Et
Depresyon Riskini Azaltan Yiyecekler
Pozitif Düşünce Üzerine Düşünceler
Çikolata Mutlu Eder mi?
Akıl Sağlığı Seminerinde Neler Konuşuldu?
Mutluluğun Sırrı Neymiş?
Zayıflatan İlaç, Hem de Bedava!

 

 

2 thoughts on “Mutluluk Hapı”

  1. FATOŞ HANIMA,
    AİLECE BÜYÜK BİR GÜLÜŞ UZUN OLUNCA KAHKAHA SELAMLAR

  2. Merhabalar Fatoş Hanım

    Güzel bir gülümseme, ardından tatlı bir merhaba dostluğun başlangıcıdır.
    Mutlu insan, karşılık beklemeyen dostu olan insandır. Çünkü dostu çok olan insan zengindir.
    Parası çok olan dost edinmeye vakit bulamıyor.

    Sevgi ve saygılarımla
    Merhabalar

    Hoşça kalın Her şey gönlünüzce olsun

Comments are closed.