Süpervirüs ve Yeni Oyunu

Süpervirüs insanoğluyla yeni bir oyun mu oynuyor?

Günümüzün en büyük halk sağlığı sorunlarından biri  Süpervirüs ile gelen enfeksiyonlardır ki bunlar bildiğimiz antibiyotiklere kolay kolay cevap vermez.

Bilinen birçok antibiyotiğe karşı koyan staph bakterisi (MRSA), süpervirüs için bir örnektir. MRSA, Mursa virüsü olarak da bilinir.

ABD Sağlık Bakanlığının istatistiklerine göre her 100 kişiden bir tanesi Mursa virüsü taşımaktadır. Bu virüs her yıl yaklaşık 20 bin kişinin ölümüne neden olur çünkü piyasadaki antibiyotiklerin birçoğuna mukavemet gösterir.

Süpervirüs Mursa (MRSA) uzun yıllar sessizce insanların burnunda veya cildinde yaşayabilir. Hiç zarar vermeden insanda kolonize olmuş bir şekilde yaşayabildiği gibi, dolaşım sistemine geçerek kan zehirlenmesi, zatürre, kemiklerde iltihaplanma, kalp kapakçıklarında iltihaplanma gibi tehlikeli ve komplike hastalıklara da neden olabilir.

Başlıbaşına korkutucu olan Mursa virüsünün bir de evlerimizdeki evcil hayvanlardan bulaşabileceğini bilmek en basit deyişle ürkütücüdür.

En son çalışmalar staph bakterisinin, yani Mursa virüsünün, evcil hayvanlardan da bulaşabileceğini gösterdi. Son zamanlarda bu konuda çalışmalar ve açıklamalar yoğunlaştığı için okuyucuyu gelişmeler konusunda güncellemek istedim.

Bir süre önce Alman araştırmacılar bir kadının bütün antibiyotiklere karşı koyan Mursa virüsüyle enfekte olduğunu rapor etmişlerdi.  Kadının hiç bir antibiyotiğe cevap vermeyen hastalığı, evinde beslediği kedinin veteriner tarafından test edilip iyileştirilmesine kadar sürdü. Önce kedi iyileşti ardından çok güçlü bir antibiyotikle uzun zamandır iyileşemeyen kadın iyileştirildi.  Bunun üzerine ABD ve Kanada halk sağlığı yetkilileri dikkatlerini evde beslenen hayvanlara yöneltti.

Mursa virüsü bir fırsatını bulduğunda kedi ve köpeğe geçebilir.  Bu durumda havanlar virüsün taşıyıcısı olur ve enfeksiyonu tekrar insanlara verebilir.

Hayavnlardan geçen Mursa virüsünün en bilinen nedeni hayvan tarafından yalanmak, tırmalanmak veya ısırılmaktır.

İnsanlardaki açık yarayı yalayan köpekler veya kediler, insanlarda kolonize olmuş Mursa virüsünü kapar.  Virüs, kedi veya köpeğin vücudunda kolonize olur (bir müddet yaşar) ve sonra uygun zamanda tekrar insanlara geçer. Uygun zaman, yukarıda belirttiğim gibi hayvanın yalamasıyla salyasından, tırmalamasıyla tırnaklarından veya okşanırken tüylerinden geçebilir.

Köpeklerin yüzde 20’si, kedilerin daha büyük bir yüzdesi Mursa virüsü taşımaktadır.

Köpeğinizde ya da kedinizde Mursa virüsü var mı?

Halk sağlığı yetkilileri bu soruya cevap vermenin yöntemleri olduğunu söylüyor. Örneğin önce aileye odaklanmak gerekiyor. Aileden Mursa virüsü ile enfekte olmuş kişiler varsa evde yaşayan hayvanın da kontrolden geçmesi gerekiyor.  İkinci olarak, eğer evde yaşayan hayvanın açık yarası varsa ve uzun bir süredir iyileşmemişse ciddi bakteriyel bir enfeksiyona işaret edebilir.  Evde yaşayan kedi veya köpeğin gözünde veya kulağında oluşan iltihapların da Mursa virüsü ile ilişkisi olabileceği için en iyisi veteriner tarafından muayene edilmesidir. Böyle bir durumda hayvanın tüylerinden Mursa virüsü kapmak olasıdır.

Özellikle dikkat edilmesi gereken gruplar:

Bebekler ve çocuklar, bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar, hastalar, hamileler, diyabetikler, kemoterapi veya radyasyon tedavisi alan kanser hastaları veya böbrek yetmezliği olanlar. Ameliyat olmaya hazırlananlar ya da ameliyat olmuş hastalar, 65 yaş ve üzerindekiler Mursa virüsüne maruz kalırsa kompleks medikal sorunlar oluşabilir.

Araştırmacılar Mursa virüsünü kediler ve köpekler dışında tavşanlarda ve kimi akvaryum hayvanlarında da gözlemledi.

Bunları söyledikten sonra evinizdeki evcil hayvanlara virüs yumakları olarak bakmaya başlamanızı istemem. Panik yaratmaya gerek yok.

Ama önleyici tedbirleri de elden bırakmamak gerekir. Evde beslenen hayvanlarla oynadıktan sonra en az 20 saniye süresince elleri sabunlu suyla ovuşturarak yıkamak gereklidir. Hayvanların yaşadıkları yerleri temizlerken de hijyene dikkat etmek şart. Temizlik bittikten sonra en geç 20 saniye içinde elleri sabunlu suyla iyice yıkamalıdır.

Sevdiğimiz ve evlerde beslediğimiz hayvanları terketmeye gerek yok ancak hastalıkların arttığı ve şiddetlendiği günümüzde dikkatli olmak zorundayız.  Eğer son zamanlarda ağır hastalık ve iltihaplanmalar geçirdiyseniz ve evinizde evcil hayvan besliyorsanız olası Süpervirüs risklerini bilmelisiniz! Süpervirüsün oyununa gelmeyelim!

 

Evcil Hayvanlar Size Neler Verir?

 

2 thoughts on “Süpervirüs ve Yeni Oyunu”

  1. siz bu yazılarınızla zaten hayvanı sağlık tehdidi olarak gören topluma,hatta hayvan hakları sıfatı kullananlara,haklılık kazandırmaktasınız.benim sülalem çiftçidir.kedi köpek asırladır beslerler.artvin halkı da öyle.şimdi biraz azaldı ama devam ediyorlar yine.kimsenin sizin dediğiniz şekilde hastalandığına dair hikayesi olmadı.kaldıki kedi-köpeklerin ağzı anti septiktir.insanı bir böcek ısırdığında kedilere yalatırlar.bu halk arasında yaygındır.asırlık tecrubelerdir bunlar.lütfen halk ve hayvan arasında mesafe yaratacak söylemlerden uzak durunuz.lütfen.

Comments are closed.