Çocuklukta Geçirilen Travma Yetişkinlikte Romantizmi Engelliyor

Yeni bilimsel çalışmalara göre çocuklukta geçirilen travmalar, yetişkin yaşantısında romantizmi engelliyor.

İki farklı çalışmada araştırmacılar üniversite gençlerine tatminkar ve istikrarlı bir roamntik ilişki içinde olup olmadıklarını sordular. Gençlerin hepsi geçmiş yıllarda duygusal travma geçirenler arasından seçilmişti.

Çalışmalar Sosyal ve Klinik Psikoloji Dergisinde yayınlandı. Sonuçlara göre tacize uğrayan çocuklar gelecekteki romantik ilişkilerde sorunlar yaşıyorlar çünkü büyüdükleri halde hala geçmişi ve kendilerini sorguluyorlar.

Araştırma sonuçlarına göre aşırı (ekstrem) boyutlarda ortaya çıkıan özelesştiri,  gencin içinde bulunduğu ilişkiden tatmin olmasını ve mutluluk hissini engelliyor. 

Hatta bazı katılımcıların travma sonrası stres dezorderi yaşadıkları da belirlendi. Bütün bunlar geçmişte yaşanan duygusal tacizin manifestosu olarak gösteriliyor.

Geçmişte, görülen eziyetlere örnek: cinsel istismar, psikolojik taciz, duygusal olarak hırpalanma ve ihmal.

Araştırmacıların açıklamalarına göre bunlara sebep geçmişin kötü muamelesini anlayamayan çocuğun kaosu içselleştirmesi ve gençlikte ortaya çıkması.

Ekstrem özeleştiri yapan travmalı gençlerin davranışları romantik birlikteliğe yansıtıldığı için, istikrarlı ve tatmin edici bir ilişki yaşamaları mümkün olmuyor.

Psikologlar geçmişte yaşanan eziyetin içe atılarak biriktirilmesinin daha sonraki yıllarda kişilik yapısına yerleştiğini ve sonuç olarak ilişkilere (özellikle romantik ilişkilere) zarar verdiğini düşünüyorlar.

Çalışma, üniversite öğrencileri arasında yapılmış olsa da, araştırmacılar çocuklukta geçirilen travmanın gitgide kötüleşebileceği konusunda ortak fikirdeler.

Bebek Doğuran Bebekler

Çocuklukta Geçirilen Travma Ileride Kronik Sorunlara Neden Oluyor

 

One thought on “Çocuklukta Geçirilen Travma Yetişkinlikte Romantizmi Engelliyor”

  1. Çok doğru, böyle birkaç kişiyi tanıyorum

Comments are closed.