Beyin Kimyası

 

Araştırmacılar kimi ofis çalışanlarının enerjik ve ateş misali iken, diğerlerinin dalgacı ve kaytarıcı oluşunu beyin kimyasına bağlıyor.

Yüksek motivasyonlu çalışanların beyinindeki motivasyon merkezlerinde yüksek oranda dopamin tespit edildi.

Hareket, motivasyon, hafıza, duygu prosesi, haz ve acı gibi duygular  beyindeki dopamin denen neurotransmitter ile mümkün oluyor. Dopamin sayesinde bir başarının sonunda elde edebileceklerimizi görmekle kalmaz, ona ulaşmak için uğraşırız. Fakat herkesin beyninde farklı oranlarda dopamin bulunur.

Neuroscience dergisinin 1 Mayıs nüshasında yayınlanan araştırmaya göre 25 katılımcıya belirli birer görev verildi. Bu görev daha az kullanılan elin serçe parmağıyla belirli tuşlara basmaktan ibaretti. Tuşlanacak harfler işin sonunda elde edilecek gelire göre artış ya da azalma gösteriyordu. Örneğin zor bir iş için belirli bir tuşa serçe parmakla 21 saniyede 100 kere basılması isteniyor ve elde edilecek gelirin 4 dolar olduğu belirtiliyordu. Buna karşın daha az tuşlama için düşük para ödülü verilmişti.

Gerçek hayatta ofis işlerini andıran bir simülasyon da diyebileceğimiz bu çalışmada düşük motivasyonlu olanlar çabuk yorulup daha az para ödülü kazanmaya rıza gösterdi.

Daha sonra araştırmacılar katılımcıların beyinlerini PET-scan ile taradılar ve beynin motivasyon merkezindeki dopamin oranını tespit ettiler. Beyninde fazla dopamin bulunan katılımcılar yüksek motivasyonlu olanlardı ve daha uzun süre daha istekli çalıştılar.

Ofis yaşantısında etraftakilere dikkat edecek olursanız aynı şeyi görürsünüz diyen araştırmacılar, motivasyonun dopaminle belirlendiğini ve kimilerinin işi kaytarırken diğerlerinin harıl harıl çalıştığına dikkat çekti. Bunun tek nedeni olarak beyindeki dopamin seviyesi gösteriliyor.

Daha önceden yapılan çalışmalar dopaminin motivasyonu etkilediğini ve ödüle yönlendirdiğini bulgulamıştı. Bu çalışma açıkça göstermiştir ki kişiden kişiye değişen dopamin seviyesi motivasyonu doğrudan etkilemektedir.

Kısaca beyin kimyası ne kadar motive olduğumuzu ya da motivasyondan uzak bir çalışan olduğumuzu belirliyor.

Beyin ile ilgili diğer okunacaklar:

Egzersiz ve Hafıza

Alışkanlıklarımız ve Hafıza

Sağlıklı Beyin ve Elastik Hafıza

Marketing Stratejisi: Akışkan ve Zincirleme İçerik

Yapay Zeka

Herrmann Beyin Hakimiyeti

Matrix Usulü Öğrenme