Doğum Sonrası Depresyon ve Bebek

Doğum sonrasında depresyona giren anneler geceleri gereksiz yere bebeklerini uyandırıyorlar.

Doğum sonrası depresyon ciddi bir hastalıktır ve doğumu takip eden aylarda görülür. Düşüklerden sonra veya ölü doğumların ardından da görülebilir.

Doğumun ardından gelen depresyonda kadın kendisini üzgün, ümitsiz ve değersiz hissedebilir. Depresif düşünceler annenin bebeğiyle yeterince iyi ilişki kurmasını engelleyebilir. Ek olarak Penn State Üniversitesinde yapılan çalışmada bulgulandığı gibi geceleri gereksiz yere derin uykuda uyuyan bebeğini uyandırabilir.

Çalışma sonuçlarına göre depresif semptomlar gösteren annler aşırı endişe ve tasa dürtüleriyle geceleri bebeklerini uyandırıyor. Anneler endişeyle ve obsesif kompulsif davranışlarla  sürekli bebeği gözetim altında tutmak, kucaklamak, sarılmak ve böylece kontrol etmek fikriyle gecenin bir kısmını bebek odasına gidip gelerek geçiriyor.

Araştırmacılara göre annelerin depresif semptomları, olayları kontrol edememe korkusundan ve çaresiz hissetmesinden kaynaklanıyor. Sonuç olarak obsesif kompulsif davranışlar ve aşırı endişe ile kendini gösteriyor.

Geceleri gereksiz yere derin uykudan uyandırılan bebeklerin anne-bebek ilişkisine ne yönde etki yaptığını anlamaya çalışan araştırmacılar bu çalışmaya bir boyut daha ekleyerek 45 bebek ve anneyle ilgili daha detaylı bilgi topladılar.

Bebeklerin yaşları 1 ay ile 24 ay arasında değişiyordu. Annelerin davranışları 7 gece aralıksız gözlendi. Haftanın başında anneler iki anket doldurdu. Birinde depresif davranışları hakkında sorulara cevap verirken diğerinde bebeğin gece uyanması ya da uyandırılmasıyla ilgili soruları cevapladı. Veri toplama işleminin 6ıncı gününde araştırmacılar bebeğin uyuduğu yatağa, odasına giriş kapısına ve annenin bebeği uyandırdıktan sonra götürdüğü yere kameralar yerleştirdi. Kameralar 12 saatlik video çekimi yaptı ve hem annenin davranışları hem de bebeğin uyuma düzeni hakkında bilgi topladı.

Araştırmacılar annelerin bebeklerinin yanına çok sık gitmelerini, neden uyandırdıklarını, uyandırdıktan sonra neler yaptıklarını, bir gecede ne kadar sıklıkla tekrarlandıklarını anlamaya çalışıyor.

Aannelerin gece davranışlarının gündüz davranışlarından daha farklı olduğu anlaşılsa da tam olarak neyi neden yaptıklarının öğrenilmesi için daha detaylı çalışmalar yapılması konusunda hemfikirler.

Doktorların ve araştırmacıların bulgulamaya çalıştığı şey doğum sonrasında depresyona giren annelerin neler hissettiği, neden aşırı endişelendiği ve gece bebeği uyandırma düşüncelerinin kaynağı. Aynı zamanda gece ve gündüz davranışlarının farklı olduğunu da bulgulayan bilimciler doğum sonrası depresyonlu anne ve dolayısıyla bebekler üzerinde detaylı çalışmaları sürdürüyor.

 

Hamileliklerle ilgili diger okumalar:

Doğum sonrası depresyona iyi gelen yiyecek
Doğum Sonrası Depresyon Ciddidir
Doğum sonrası depresyona Nedir?
Yeni Doğum Yapmış Anneler
Hamilelikte Az Yağlı Yoğurt Yerine Süt
Biraz Hamilelik Çalışalım: Hamilelik Felsefesi
Biraz Hamilelik Çalışalım: Hamilelik Fizyolojisi
Ölü Doğumlar
Hamilelikte Dişler

Hamileler Haşere İlacından Uzak Durun