Yapay Zeka

Yapay zeka gibi zekice düşünülmüş bir olguyu basitçe anlatmama karşı çıkmazsanız  bir iki örnekle kısaca dile getireceğim.

Çok sıcak bir cisme dokunursak elimizi anında geri çekeriz. Böyle bir olay ilk kez olduğunda dokunma ve yanma olayı hafızaya deneyim olarak kaydedilir.

Gelecekte sıcak bir cisim gördüğümüzde dokunmayız çünkü geçmişte öğrenmişizdir ki dokunursak yanarız. Yani geçmiş bilgimizi kullanırız ve aynı olumsuzluğu tekrarlamak istemeyiz.  İnsan zekasının temelinde geçmiş deneyimleri kullanarak karar vermek yatar.  Çok karışık konularda karar vermek de geçmiş deneyimlerden çıkarılan dersler sonucu olur.

İcat edildiğinden beri araştırmacılar bilgisayarların insanlar gibi öğrenmesini, insanlar gibi davranmasını hayal etmiş ve bunun üzerinde çalışmışlardır.

Yapay zeka, bilgisayarların insanlar gibi düşünmesi ve davranması temeli üzerine oturtulmuş bir bilim dalıdır. Bilgisayarlar çok büyük hacimli bilgileri depolayabilirler, hızlı çalışırlar ve hesaplamalar yaparlar ama insanlar gibi zeki kararlar veremezler.

Zeki makina yapmak için bilgisayarın hafızasına deneyim depolayabilmek gerekir. Bu deneyimi gelecekteki olaylara uygulayabilme yeteneğine sahip olması gerekir. Deneyimleri kıyaslayabilmesi de mümkün olmalı ki en uygun kararı verebilsin.

Araştırmacılar yeni yazılımlar geliştirerek insanların öğrenme prosesini baştanbaşa bilgisayara öğretiyorlar.

Bu bilgisayar programları insan beyninin fonksiyonlarını taklit ediyor. Yapay sinir ağı bu çeşit çalışmaya bir örnektir. Beynimizde milyonlarca sinir vardır. Bu sinirlerin çalışma presibi bilgisayar programına öğretilebilir ve  bilgisayarın belirli olayları tanıması mümkün olur.

Diyelim ki çok büyük bir veritabanı içinde belirli modelleri tanıması öğretildi ve geçmiş 30 yılın hava sıcaklıklarını verip bugünle kıyaslamasını istedik. Bu kıyaslamayı bölgelere, ülkelere, eyaletlere, şehirlere, kasaba ve köylere göre yapmasını da isteyebiliriz. Bu görevi ne kadar kısa sürede yapabileceğini ve bunun gibi milyonlarca potansiyel çalışmayı kısacık bir zaman diliminde yaptırabileceğimizi ve ötesini siz düşünün.

Mars’a gönderilen uzay aracının veri toplama ve verileri dünyaya gönderme işlemleri yapay zeka ile idare edilmektedir. Aracın topladığı data belirli aralıklarla dünyaya gönderiliyor. Veri toplama sürecine ve aracın dolaştığı uzay boşluğuna ve Mars yüzeyine göre topladığı verilerde artış ve azalma olduyor. Bu değişiklikleri göz önünde bulunduran zeki bilgisayarlar hergün belirli zamanlarda dünyaya veri göndermek yerine, gerektiğinde göndermek üzere programlanmışlar. Yani Mars uzay aracında veri toplayan bilgisayarlar kendi kendilerine karar vermeyi öğrenmiş durumdalar.

Umarım oldukça basit bir şekilde anlatılmış yapay zeka konusunu açıklayıcı bulursunuz. Yazıda eklemek ya da düzeltmek istediğiniz kısımlar varsa sabırsızlıkla bekliyorum.

Zeka ve Öğrenmeyle ilgili diğer yazılar:

Yapay zeka beklendiği gibi çağ aştı: Robotlar1

Yapay zeka beklendiği gibi çağ aştı: Robotlar2

Marketing Stratejisi: Akışkan ve Zincirleme İçerik

Bilgisayarları Çocuklaştırmak

Herrmann Beyin Hakimiyeti

Matrix Usulü Öğrenme

Beyin Kimyası

Yapay Zeka