Yeni Alzheimer İlacı

 

Klinik denemede olan bir Alzheimer ilacı, henüz demans (bunama) semptomları göstermeyen kişiler üzerinde deneniyor.

Böyle bir ilaç testi ilk kez yapılıyor; amaç hastalığın önlenebileceğini veya önlenemeyeceğini bulgulamak.

Yaklaşık beş bin kişi üzerinde denenecek olan ilaç, Alzheimer hastalığı genleri taşıyan ve genetik açıdan Alzheimer’e yakalanmalarına garanti olarak bakılan hastalara verilecek.  Katılımcılar 30 yaş ve üzeri gruptan Alzheimer genleri taşıyıcıları ve halihazırda hafıza problemlerinden şikayetçiler. Kendi anababalarında semptomlar 45 yaş ve üzerinde başlamış. Yani katılımcılar ilacı almazlarsa yaklaşık 15 yıl içinde Alzheimer semptomları görülmesi kesin olan kişiler. Eğer ilaç hastalığı önlerse bu büyük bir başarıya imza atmak olacak.

Amerikan Sağlık Bakanlığı bu çalışmayı parasal yönden destekliyor. Toplam beş bin kişinin katıldığı Alzheimer çalışması sonucu hastalıkla ilgili detaylı veri toplanacağı düşünülüyor. Doktorlara ve araştırmacılara  göre Alzheimer hastalığının bilinen nedeni amyloid proteini yığılmasıdır. Bu teoriye göre proteinin birikmesi sonucu hastalık belirtileri görülür. Şimdiye kadar bu proteini yok etmek için ilaçlar üretildi, kimileri başarılı oldu. Diğer ilaçların istenen başarıyı elde edememesinin nedeni, hastaların ilaca başladığında zaten ilerlemiş seviyede Alzheimerli olmalarıydı. Alzheimer bunaklığın  bilinen bir formudur ve dünyada neredeyse 36 milyon kişinin bu hastalıktan muzdarip olduğu tahmin ediliyor.

Yeni ilacın farkı, hastanın düşünme yetisini ve hafıza kabiliyetini arttırması.

Diğer ilaçlardan en belirgin farkı beyin hücreleri hastalık nedeniyle hasar görmemiş insanlar üzerinde denenecek olması. Böyle bir deney daha önce yapılmadı, yani henüz semptomlar oluşmadan önlemek maksadıyla ilaç kullanma deneyi ilk kez yapılıyor. Semptomlar oluştuktan sonra hastalığı iyileştirmek mümkün olmadığından amyloid birikimi oluşmadan ilaç kullanılarak Alzheimer’in önleneceği düşünülüyor.

Yeni ilaç, ABD sağlık endüstrisi, halk sağlığı kuruluşları ve ilaç şirketlerinin işbirliğiyle daha önce hiç görülmemiş bir deneyle Alzheimer hastalığına çare bulmaya uğraşıyor. Ne kadar başarılı olacağını bekleyip göreceğiz.

 

Alzheimer Hastalığıyla ilgili diğer yazılar:

Sağlıklı Beyin ve Elastik Hafıza

Alzheimer Hastalığından Kaçmak Mümkün mü?

Dişler Genel Sağlığı Etkiler

Obezite ve Beyin Faaliyetleri

Somon Balığı Alzheimer Hastalığını Önleyebilir

One thought on “Yeni Alzheimer İlacı”

  1. Alzheimer’e karsi cok etkili baska birsey Hindistan cevizi yagi.
    Eger ki cevrenizde Alzheimer’li birileri varsa, kesin bir ilac cikana kadar Hindistan Cevizi yag’i vermekte fayda olabilir.

    saglicakla
    Mesut

Comments are closed.