Robot Kolla Kahve İçmek

Kötürüm bir kadın düşünceleriyle robot kolu harekete geçirdi ve tuttuğu kahveyi ağzına götürerek içti.

Yaklaşık 15 yıl önce felç geçiren 58 yaşındaki kadın yıllar sonra kendi iradesiyle bir cismi tutmuş oldu.

Araştırmacılar beyin kontrolüyle bir eşyaya uzanıp tutan protez kolu 16 Mayıs Çarşamba günü tanıttılar. Ancak unutmayalım ki robot kol yeni birşey değil. Buna benzer çalışmalar daha önce yapılmış olsa da her yeni çalışma bir öncekinden daha gelişmiş sonuçlarla ortaya çıkıyor. Kısa bir süre önce bir başka kötürüm hasta başka bir protez kol ile ‘hi5’ yapmıştı.

Bu çalışma sırasında araştırmacılar hem hasta beynini hem de bilgisayarları eğittiler. Beyin arayüzü bağlantısıyla, protez kolu hareket ettirirken, hastaya kolu aynı şekilde hareket ettirmeyi hayal etmesi söylendi. Bilgisayar tam bu noktada beyin sinyallerini kayıtlara aldı. Daha sonra, hasta robot kolu oynatmak istediğinde bilgisayar devreye girdi ve eski deneyimlerinden öğrendiği hareketi yaptı (yapay zeka).

Kısaca proses:

Felçli hastanın beynine bir çip (chip) yerleştirildi. Hastanın beyni çalıştığı halde kaslarını kontrol edemiyordu ve konuşması da imkansızdı. Kafatasından protez kola giden bir kablo ile bağlantı kuruldu. Kadın robot kolu başarıyla hareket ettirdikten sonra gözleriyle doktorların gösterdiği harflere işaret ederek şöyle söyledi: Kolumu oynattığımı düşündüm ve robot kol (protez kol)  istediğim yere doğru yöneldi!

Kas kontrolünü yitirmiş insanlar için tünelin ucunda bir ışık belirir gibi oldu çünkü bu gelişme sayesinde insanların düşünceyle hareket ettirebileceği uzuvları olalabileck. Heyecan verici bu gelişme birkaç yıl sonra yaygın kullanıma geçirilebilecek.

Brown Üniversitesi ve  Harvard Tıp Okulundan beyin bilimcileri, mühendisler, matematikçiler ve bilgisayar bilimcilerinden oluşan araştırma grubu robot kol için yaklaşık 10 yıldır çalışıyor. En son çalışmaları kafatası ile uzuv arasındaki kablo bağlantısını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Bilgisayarları programlayarak beyin sinyallerinin okumasını sağlamak ve el kol hareketi yaptırmak gerçek bir dönüm noktası.

Protez kolla ağzına içecek götüren hastanın beynine bundan  5 yıl önce çip yerleştirilmişti. Yumuşak ve hafif bir topu kaldırabildiği gibi içecek dolu bir kabı da kaldırıp ağzına götürebildi. Arastirmacilar çipin çalışmasına rağmen etrafında biriken kan ve pıhtı nedeniyle sinyallerde yavaşlama olduğunu söylüyor.

Beynindeki çipe bağlanmış bir bilgisayarın felçli beynindeki komutları elektronik sinyallere dönüştürmesi robot kol olarak adlandırılırsa, bu eyleme robot kolla kahve içmek denebilir!

 

Zeka, Öğrenme ve Bilgisayarlarla ilgili diğer yazılar:

Bilgisayarları Çocuklaştırmak
Marketing Stratejisi: Akışkan ve Zincirleme İçerik
Bilgisayarları Çocuklaştırmak
Herrmann Beyin Hakimiyeti
Matrix Usulü Öğrenme
Beyin Kimyası
Yapay Zeka

One thought on “Robot Kolla Kahve İçmek”

  1. FATOŞ,
    Bu olay tamamen hastanın istemesi ile ilgili.
    Açık beyin ameliyatı geçiren hastaya FİZYOTERAPİ uygulanacak felci çözülecekti .Öngörülen zaman 8 ay veya bir yıl sürecekti. düzelmeyi felcinin çözülmesini isteyen bir hasta ile felcin tamamen çözülmesini 2,5 ayda tamamladılar.
    NASIL MI?
    Hastanın eşi basketbol hakemliği yaptığı için 3 saniyenin ne olduğunu dakikanın 60 saniye olduğunu biliyordu. öğleden önce üç saat öğle üç saat akşam üç saat fizyoterapi yaptı ( hacettepede eğitim verdiler ) 31 yıldır gayet sağlıklı
    İstemek olmak demektir
    Saygılarımla
    Not:Hasta eşim olup halen sağlıklıdır aç

Comments are closed.