Kahve İçenler Daha Uzun Yaşıyor

 

Kahve sevenler ve hergün kahve içenler cidden daha uzun yaşıyor mu?

Kahve severler yıllardır kahvenin yararları ve zararları konusunda birbirinden farklı sonuçlarla bombardıman edildi, kafaları karıştırıldı!

Bazı çalışma sonuçları kahveyi kanser önleyici bulurken, diğerleri kalp hastalığı riskini arttırdığını açıkladı.  Son çalışma ise kahve severlerin daha uzun yaşadığı müjdesini verdi.

Ulusal Sağlık Enstitütüsü tarafından yapılan ve New England Sağlıkbilim Dergisinde yayınlanan çalışma 1995’de başlatılmış ve 400 binden fazla kişi katılmış. Katılımcılar 13 yıl boyunca takip edilmiş.

Bu çalışmada kahve içenlerle içmeyenler arasında yapılan karşılaştırmada, kahvenin kalp hastalıkları, diyabet ve solunum yolları rahatsızlıklarından kaynaklanan ölüm riskini düşürüp düşürmediği gözlemlenmiş.

Kahve içenlerin ölüm riskinin, içmeyenlere göre daha az olduğu bulgulanmış! Yanlış okumadınız! Kahve severlerin daha az yaşadığı anlaşıldı. Ama bir dakika! Bu sonuçlar belirli faktörleri göz önüne almadan önce bulunmuştu! Bu faktörler; içki, sigara, kırmızı et yeme alışkanlığı ve durağan bir hayat olarak özetlenebilir!! Daha sonra sözü edilen faktörler kontrol edilerek (bir anlamda bu faktörlerden bilimsel olarak kurtulduktan sonra) çalışmanın sonucuna bakıldığında, gün boyunca içilen her kahvenin insan hayatını uzatabileceğine dair sonuçlar bulundu..

Araştırmacılar kahve severleri sıkı sıkı uyarıyor:

Bu çalışma neden-sonuç bulmak için yapılan bir çalışma değil! Kahve ile uzun yaşam arasında bağlantı olduğu düşünülüyor ama “Kahve ömrü uzatır..” denmiyor. Diğer birçok çalışma gibi bu da insanların alışkanlıklarıyla sağlıkları arasındaki ilişkiyi gözlemledi ve kahve içmekle uzun ömür arasında bir bağlantı olabileceği sonucuna varıldı.

Çalışma sonuçlarına göre: Günde iki veya üç kupa kahve içen erkeklerin hiç içmeyenlere göre ölme olasılığı yüzde 10 daha az bulundu. Kadınlarda bu oran yüzde 13 olarak gözlemlendi.

Günde bir tek kupa (kap) dolusu kahvenin bile erken ölme riskini [erkeklerde yüzde 6, kadınlarda yüzde 5] azalttığı gözlemlendi. Günde 4 veya 5 kupa kahve içen kadınlarda ölüm riskinin yüzde 16 daha az olduğu bulgulandı.  Bunlar çok büyük yüzdeler olmasa bile toplum geneline uygulandığında yansıma elbette büyük olur.

Bu durumda kahve ne kadar hayat satın alabilir? Ne kadar kahve içersek ne kadar daha hayat satın alabiliriz?

Bu soruya cevap bulmak zor ama kahve severlerin kalp ve solunum yolları hastalıkları, felç, diyabet, kazalar ve enfeksiyonlardan ölme riski kahve içmeyenlere göre daha az bulundu. Kansere karşı koruyuculuk etkisi de görüldü. Sonuçlar kahvenin kafeinli veya kafeinsiz oluşuna göre farklılık göstermedi..

Araştırmacılar kahve severlere birkaç tavsiyede bulunuyor:
  • Kahveye koyduğunuz şekere, süte ve/veya kremaya dikkat edin. Gereğinden fazla kalori ve yağ yarardan çok zarar getirir.
  • Filtre edilmiş kahve için çünkü kötü kolesterolü yükselten parçacıklar filtrede takılır kalır.
  • Benim iki kuruşluk düşüncem: Türk kahvesi içiyorsanız ki filtre prosesinden geçmemiş bir kahve çeşididir, telvesini içmeyin. Türk kahvesi piştikten sonra en az 1 dakika bekleyin ki telve tamamen dibe otursun. Dediğim gibi en sonuna geldiğinizde telvesini içmeyin ki kolesterolü yükselten parçacıklar bünyeye alınmasın..
Kısaca 400.000 kişinin 13 yıl boyunca gözlemlendiği çalışmaya göre:

Kahve içmek insanı daha sağlıklı yapıyor. Kahvenin içinde binlerce parçacık var, bunların çoğu anti kanserojen parçacıklar. Henüz tam olarak bilinmeyen şey: Kahveyle gelen sağlık, bu parçacıklardan da olabilir kafeinden de olabilir.

Gün boyunca içilen kahve, birkaç kupa dolusu olsa bile, sağlığı tehdit etmiyor, bilakis kronik hastalıklardan (kalp hastalıkları, diyabet gibi) ölüm riskini azaltıyor, ömrü uzatıyor.

Siz yine de kahveyi diğer yiyecekler gibi kararınca tüketin.  Uzun yaşayın, ömrünüz bereketli olsun.

Kahveyle ilgili diğer yazılarım:
Robot Kolla Kahve İçmek
Buzlu Mocha Keyfi