Kazanan Yalnızdır – Paulo Coelho

Kazanan Yalnızdır sözü size ne kadar doğru geliyor? Belki bu yorumdan sonra yeni baştan düşünürsünüz!

Romanda sinema ve moda dünyasında şan, şöhret ve servet sahibi olanların para ve üne rağmen mutluluk ve huzur bulamayışları, neyi aradıklarını bilmeksizin hala arayış içinde oluşları, çaptan düşmemek için verdikleri uğraş, genç kalmak uğruna düştükleri gülünç durumlar dramatize edilmiş. Şan, şöhret, ün ve servet sahibi olmak uğruna herşeyini vermeye hazır gençlerin masumane çabalarının manifestosu da okuyucuya –bilhassa gençlere- ders niteliğinde!

Yaşlı kurt Paulo Coelho Cannes’de sinemayı, Fransa’da modayı romanının kurgusuna ustalıkla yerleştirmiş. Kitaptaki Cannes’le, Mayıs 2010’da gördüğüm Cannes’in tıpatıp aynı oluşu, beni yaşlı kurtun yazma becerisine bir kere daha hayran bıraktı! Fransız Rivyerasında minicik bir kasaba olan Cannes’in, film festivali sırasında senenin sadece 12 günü popüler oluşu, parayı, ünü ve gösterişi oraya çekişi, senenin geri kalan zamanlarında sönük ve silik bir yerden başka birşey olmayışı kapitalizmin becerisi olarak anlatılırken Süpersınıfa da veryansın edilmiş. Süpersınıf olarak nitelendirilen gruba yönetmenler, aktörler, aktristler, modacılar, süper modeller ve bunun gibi yığınları arkasından sürükleyebilen şöhret sahibi insanlar dahildir.

Bana kalırsa romanda Googlumsu bir özellik de var!

Kurguda öyle çok ve detaylı ansiklopedik bilgi var ki, okurken farkında olmadan birçok şey öğrenmek mümkün. Uçağa bindiğimizde neden cep telefonlarımızı kapatmamız istenir? Kapatmazsak ne olur? Kapatırsak ne olur? Bunun gibi “ne alakası var?” dedirtecek türden bilgi satırlara serpiştirilmiş. Dikkatli okuyucu hepsinin sonunda Süpersınıfa bağlandığına şahit olacaktır.

Romanın baş karakteri Igor, başkasıyla evlenen eski karısı Ewa’ya olan hastalıklı tutkusunu aşk sanmaktadır. Onu geri almak için göz kırpmadan, değişik yöntemlerle ve ardarda öldürür. Süspans ve polisiye dolu bu kitapta Süpersınıfa olan ilgi ve hayranlığımız dillendirilmiş ama bir yandan da varoluşun anlamı sorgulanmış.

Son tahlilde roman; Süpersınıf  “yumuşak karnımızı”, ünlü olma tutkumuzu ve ilgi açlığımızı “acı alayla fakat oldukça tatlı dille” anlatmış. “Kazanan yalnız mıdır?” sorusuna cevap arayanlar romanı okusunlar. Kitabın Googlumsu hali sıkıcı gelebilir, risk sizindir!