Vitaminler, beslenme ve diyet destekleri işe yarıyor mu?


Vitaminlerin, beslenme ve diyet desteklerinin işe yarayıp yaramadığını sorgulayan Harvard Tıp Okuludur.

Beslenme ve diyet takviyesi için alınan ürünler çok popüler. Birçok insan bu ürünleri sağlığını düzeltmek için alıyor. Diyet takviyesi endüstrisinin de işine geliyor çünkü ürünlerinin satılması gerekli. Üreticiler sattıkları bu maddelerin içinde tam olarak ne var, güçlü mü, güvenli mi ya da etkili mi olup olmadığını açıklamak zorunda değil. Kanunlar da üreticiye ambalajda herşeyi tam ve doğru yazması için bir koşul getirmiyor.

Harvard Erkek Sağlığı dergisi en son sayısında okuyucusuna bazı vitaminler ve diyet destekleri hakkında bilgilendirici açıklama yaptı.  Bunlardan bazıları D vitamini, selenyum, ve multivitamindi.

Harvard doktorları her yeni çıkan vitamini ve destekleyici denen ürünü alıp kullanmaması için halkı uyardı.

Doktorlar şu önemli noktayı  hatırlattı:

Vitaminler ve diyet destekleyici ürünler çok popüler olmasına karşın multivitaminlerin sağlığa iyi yönde katkıda bulunduğu ya da hastalıkları önlediği kesin olarak bulgulanmamıştır. Ulusal Sağlık Enstitüsünün Bilim Konferansında, multivitaminlerin kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu görevi olmadığı açıkça belirtildi. Buna karşın üretici firmalarca yapılan çalışmalar, örmeğin balık yağının kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu iddia eder.

Bu durumda multivitamin ve diğer diyet destekleyici ürünler kullanan halkın dikkatli olması istendi. Doktorlar, halkın iki şeyi birbirine karıştırmamasını istiyor ki bunlar gerçek bilimsel çalışmalar ve ümit veren market amaçlı çalışmalar.

Halkın vitaminler ve diyet destekleyici ürünler konusunda göz önünde bulundurması gerekenler kısaca şöyle:

  • İnanılmaz büyük sözlere inanmayın! Eğer çok fazla söz verilmişse, doğru olamayacak kadar abartılmışsa, büyük ihtimalle ürün ambalajında verilen sözler doğru değildir.
  • Ünlülerden gelen iyi eleştirileri kulak arkası edin! Çünkü onlar çoğu kez ün, para ve ilgi peşindedirler. Ürünün etkisi ve güvenilirliği konusunda ünlülerden ziyade, akrabalardan, komşulardan, tanıdıklardan gelecek deneyim ve tavsiyelere güvenin.
  • “Eğer az miktar iyiyise, daha çoğu daha iyi yapar!!” düşüncesinden vazgeçin. En masum vitamin veya diyet takviyesi bile istenmeyen negatif etkiler yaratabilir.
  • Şu gereksiz ve anlamsız tanıtımlara hiç inanmayın: “tamamen doğal”, “bol antioksidanlı”, “yaşlanmaya karşı”, “klinik deneylerden geçmiş”, “doktorların tavsiyesi” vs. Bütün bunlar sadece müşteri avlamak içindir. Hiç bir multivitamin veya diyet destekleyicisi söylenen etkiyi yapmamıştır.

Vitamin ve diyet takviyesi almaya devam edebilirsiniz ama dengeli beslenmeye, egzersiz yapmaya ve gerektiğinde doktorunuza görünmeye de devam etmelisiniz. Kolesterol seviyeniz, kan basıncınız ve kan şekeriniz kontrol altında olmalıdır. Vitaminler ve destekleyiciler, almakta olduğunuz medikal ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle doktorunuzun, almakta olduğunuz ürünlerden haberi olmalıdır.

Bu yazıyı okuduktan sonra vitaminlerin, beslenme ve diyet destekleyicilerinin yararlı olup olmadığına siz karar verin. Ürünleri almaya devam ederseniz yukarıdaki öğütleri göz önünde bulundurun.