Doğum Kontrolü ve İstenmeyen Hamilelikler

 

Doğum kontrolü kullanılsa bile hamilelik söz konusu olabilir.

İstenmeyen hamilelikler halk sağlığına ait kaygılardan biridir. Toplumun refah seviyesi hakkında bilgi veren parametreler arasındadır.

İstenmeyen hamilelikler, adından da anlaşılacağı gibi istenmeden, iyi zamanlama yapılmadan veya planlanmadan meydana gelen hamileliklerdir. İstenmeyen hamilelikler, toplumlarda doğurganlık, doğum kontrolü ve aile planlaması konularında ihtiyacın boyutu hakkında bilgi verir.

Doğum kontrolü yöntemleri üzerine yapılan en son çalışmada araştırmacılar doğum kontrolü kullanan 4.100 kadına hangi doğum kontrol yönteminin daha etkili olduğunu sordular. Kadınların yüzde 45i doğum kontrol haplarının ve kondomun (preservative), istenmeyen hamilelikleri önlemekte gerçek üstü bir güce sahip olduğunu söylediler!

Doğum kontrol için kullanılan plasterlere, vajinal halkalara ve enjeksiyonlara da gereğinden fazla itimat ettikleri ortaya çıktı. Bu çalışmanın sonuçları Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Dergisinde yayınlandı.

Doktorlar ve araştırmacılar doğum kontrolü seçenekleri ve bu yöntemlerin gerçek başarısı hakkında kadınların  eğitilmeleri gerektiğini düşünüyor.

Kondom ve haplar ABD’de en çok kullanılan doğum kontrol metodları olmasına karşın kadınların düşündüğü gibi en etkin yöntemler değil.

Avrupa’da en çok kullanılan metodların başında aletler geliyor. Aslında ABD belki de Avrupa’dan kopye çekti, ve dölyatağına yerleştirilen aletleri, ABD kadınlarına daha birkaç sene önce tanıştırdı. Bu metod ABD’de daha önce bilinse de yaygın değildi.

En etkin doğum kontrol yöntemleri dölyatağı (uterüs) içine yerleştirilen alet ve implantlardır.

Dölyatağı içine yerleştirilen alet, cinsine göre, ya bakır ya da projestin hormonu salgılar. Kadının koluna deri altına yerleştirilen implantlar da belirli miktarda projestin salgılayarak doğum kontrolü yapar.

Mirena ismi verilen hormonlu alet 5 yıl boyunca hamileliği önler. Bakırlı olanları 10 yıl etkilidir. İmplantlar 3 yıla kadar etkin doğum kontrolü sağlar.

Yukarıda saydığım doğum kontrol metodları bir kez takıldığında uzun zaman etkilidir. Buna karşın hap ve kondom mükemmel bir beceriyle kullanılmazlarsa yeterince etkin değildir. Yani hap ve kondom kullananlar yanılabilir. Bu durumda doğum kontrolü etkinliğini yitirir.

Hap kullanan kadınların yüzde 9u, kondom kullananların yüzde 20si istemeden hamile kalır. Demek ki bu iki yöntemler sanıldığı kadar etkin değildir.

İstenmeyen hamilelikleri önlemek için kadınların doğum kontrol metodlarını ve ne kadar efektif olduğunu bilmesi gerekir. Hap ve kondoma fazla itimat eden kadınların bu yöntemlerin gerçek güvenilirliğini öğrenmesi gerekir. Bu yüzden eğitilmelidirler.  Ayrıca doktorların da hastalarına açık ve doğru bilgi vermeleri gerekir ki istenmeyen hamilelikler olmasın ve yürek burkan kürtajla sonuçlanmasın.

Hamileliklerle ilgili diğer okumalar:

Doğum sonrası cinsellik ve korunma
Doğum sonrası depresyona iyi gelen yiyecek
Yeni Doğum Yapmış Anneler
Hamilelikte Az Yağlı Yoğurt Yerine Süt
Biraz Hamilelik Çalışalım: Hamilelik Felsefesi
Biraz Hamilelik Çalışalım: Hamilelik Fizyolojisi
Ölü Doğumlar
Hamilelikte Dişler
Hamileler Haşere İlacından Uzak Durun