Çocukluk Hırsızı: Teknoloji

Çağımız çocuklarının çocuklukları gasp edilmiş durumda.. Çalındı. Bir hırsız tarafından çalındı! Hırsızın adını açıklıyoruz.. Teknoloji!

Her yerde akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve Internet! Herkes işini, hayatını, evini ve oyunlarını online usulden devam ettirir hale geldi!

Yalnız yetişkinler değil, çocuklar da sürekli online haldeler! Elimizdeki teknolojiyi kullanmakla kalmıyoruz, içinden çıkmak istemiyoruz.

Teknoloji tutkumuz oldu aile boyu!

Evde HD TV yoksa, hatta daha da iyisi Google TV edinmemişsek, plazma televizyonu duvara monte ettirmemişsek, elimizde bir iPhone ile ya da Galaksi ile dolaşmıyorsak ya da ne bileyim yeni çıkan Windows Phone gösteremiyorsak, iPad Mini ile fotoğraflarımızı paylaşmıyorsak felan eksik hissediyoruz!

Her yaştan insan 24/7 en yeni, en iyi, en hızlı, en iyi gösteren, ‘en‘ teknolojinin peşinde.

Bu resimde bir yanlışlık var! Sokakta oynaması, düşünmesi, fikir üretmesi, toplumun içinde mutlu olması, bayram kutlaması, eğlenmesi, çocukluk yaşaması beklenen genç insanlar, teknoloji tutkusu ile camdan bir dünyada yaşıyorlar!

Çocukların çocuklukları çalınmış durumda! Bu durum çocukların geleceği için bir risk teşkil eder mi dersiniz? Bazı psikologlar bu soruya evet cevabı veriyor.

Bizler büyürken TV bir tehlikeydi. Çocuklar saatlerce TV önünde kalır oradan ayırmak mümkün olmazdı. Şimdi 2 yaşındakileri iPad ile oynarken gördüğümüzle kalmıyoruz, ayrılmaz birer bütün haline gelmiş gibiler.  TV, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, telefonlar ve ötesi çocukların çocukluklarını çalmaya devam ediyor.

Amerikan çalışmalarına göre okul sonrası online müzik dinleyen, kompütür oyunları oynayan gençlerin bu aletlerde harcadığı süre neredeyse günde 8 saat! Avustralya’da bu süre 5 saat kadar ama hızla yükselmekte. Türkiye’de kaç saat acaba?

Amerikan Pediatri derneği 2 yaşından küçük çocukların bu aletlerde ve TV’de hiç zaman harcamamasını, 2 yaşından büyüklerin harcadığı zamanın günde 2 saati geçmemesini öneriyor.

Bu öneriler bugün gülünç kaçıyor… Malum deney kobaylarıyız!!! Araştırmacılar ana ve babaların çocuklarla her hafta en az bir kez teknoloji konusunda konuşmasını öneriyor. Bu sırada çocukların ve gençlerin teknolojiye bağımlılıkları, ilgileri, tutkuları veya ilgisizlikleri anlaşılabilir deniyor.

Çocuklarda teknoloji bağımlılığı uykusuzluğa, ve dikkat azlığı problemlerine yol açıyor.  Teknoloji bağımlılığı çocuklar üzerinde tamamen negatif etki yaratıyor.  Anababalar çocukların teknoloji bağımlılığına bir limit getirmeyi istemelerine rağmen çoğu kez beceremiyorlar. Her ailenin aynı anda yasaklama ya da sınır getirmesi gerekir çünkü çocuklar akranlarını örnek göstererek teknolojinin kısıtlanmasına karşı geliyorlar. Her ailenin aynı anda yasaklama getirmesi için kullanılacak sıfat “imkansız ötesidir!”

Çocukların çocukluklarının çalınmaması için görev ailelere düşüyor. Yapılabilecek birşey varsa anaokulu çağındaki çocuklara yol göstermek, büyüklerin çocuklukları halihazırda teknoloji denen hırsız tarafından çalınmış görünüyor! Hepimiz deney kobaylarıyız.. Belki de kendi kaderimizi birileri değil kendimiz belirlemeliyiz ve hırsıza dur demeliyiz.. Yeni nesiller için!

Internet konulu diğer yazılarım:

Telefonda Sanal Seks

Internet Pornosunun Kollarında bir Nesil

Internet Hayatımızın Vazgeçilmezidir

Ara Sıra Fişi Çekelim

Genç ve Sağlıklı Erkeklerin Sorunu Ne?