Sosyal Medyada Profil Sorunsalı

Sosyal medyada profil sorunsalı yaşayanlardan mısınız? Öyleyseniz..

Okul arkadaşını iş arkadaşından, öğretmeni komşudan, anababayı sevgiliden, kur yaptığınız birini diğer flörtlerden ayırmak bir süre sonra zor ve yorucu olabilir. Bir anlamda çok kişilikli bir bozukluk yaşamaya neden olabilir.

Sosyal medyanın profil sorunsalı gerçek hayatta çok kişilik bozukluğuna neden olabilir mi? Hatta gerçek hayatımıza da etki eder mi, orasını henüz bilemiyoruz. Bildiğimiz birşey var; o da hiçbir şeyin garantisinin olmadığı.

Facebook ortamında gerçek hayattan tanıdıklarımıza gerçek halimizi gösterirken biraz da popüler görünme hevesi içindeyizdir. Ama çoğu kez kendimiz oluruz çünkü “etraf ne der?”. 2012’de halka sunulan Face’de Kendimiz olmazsak, sorun var!

MySpace yapanlar genelde 30 yaşın altındakilerdir ve fotoshop’lu (foto montajlı ya da photoshop’lu)  ‘az kıyafetli’ resimleri cömertçe sergilerken aymaz sohbetlere “hayır” demezler.

Linkedin iş kıyafeti gerektirir. Kadınlar döpiyes, ince çorap ve yüksek topuklu ayakkabılar içindedir. Erkekler takım elbise giyer, kravat bağlar.  İş konuşulur, iş tartışılır. Profesyonel fırsatların peşinde olmak normdur.  Not: Ağustos 2013 itibariyle Linkedİn’e girebilme yaşı 14’e indirildi ve Üniversite Sayfası oluşturuldu. Gençler üniversite seçiminde Linkedİn’den yararlanabilecek, profesörlerle iletişime geçebilecek.

Twitter genelde bilgi odaklıdır. Yazı linkleri, fotoğraflar veya mikro-bloglar ile yüklüdür.. Bilgiden yoksunlar ya konuşulanları dinler ya kendince aforizmalarda bulunur. Twitter sohbet odası değildir ama öyle değerlendirenler de 140 karakter dahilinde takipçi arttırma çabasındadır. Twitter işletmeden işletmeye ya da işletmeden müşteriye değil, daha çok kişiden kişiyedir. Birçok Twitter hesabına, ya da profile, gerek yoktur. Burada herkesin kendisi olması beklenir. Kendini özgürce ifade etmek bir normdur. Dürüstçe iş aranabilir, ilgi alanları da rahatça paylaşılabilir. 2013’te halka sunulan Twitter’in gücüne inanıyorum!

Pinterest adeta fotoğraflarla yarışmaya davet eder. Çoğunlukla kadınların tercih ettiği bir sosyal medyadır ama erkekler dışlanmış hissetmezler. Amaç “en iyi fotoğrafı ben çekerim” demektir.

YouTube ve Flickr da videoları, fotoğrafları ve bunlara ait yorumları buyur eder. Google+ 2013 itibariyle ivme kazanan bir sosyal medya olarak tarihe geçmiş bulunuyor.

Sosyal medyalardan birkaç tanesine üye iseniz ve yeterince girip çıkmışsanız bilirsiniz ki bazı kullanıcılar değişik ağlarda değişik isimlerle boy gösterir.

Aynı kullanıcı ismiyle değişik ortamlarda bulunmak mümkünse de her bir sosyal medya için yeni isim oluşturmak normaldir.  Eğer Linkedin takipçilerinizin MySpace’de sizi göğüs çatalınızı gösteren avatarınızla görmesini istemiyorsanız isminizi değiştirmeniz hayrınızadır.

Sosyal medyada nabza göre şerbet dağıtmak alışılmış bir davranıştır.  Eğer Türkçeyi çok düzgün konuşuyorsanız, ergenlerin takıldığı sohbet odalarına da sıkça girip çıkıyorsanız, o zaman ergenlerin kullandığı kısaltmaları kullanmak zorundasınızdır. Aksi halde sıkıcı bir yetişkin gibi görünmek karizmayı çizdirir. Yani her ortamda “en iyi ben” olma durumundasınızdır. Ama bir ortamdan diğerine geçerken, geçtiğiniz yerde kim olmanız gerektiğini çabucak hatırlamak zorundasınızdır. Yoksa kendinizi ele verirsiniz. Bu davranış bir süre sonra yorucu ve riskli olabilir. Hatta gerçek hayata bile sızabilir.

Sıkıldınız mı? Yoruldunuz mu? Bir sürenin sonunda sosyal medyada profil sorunsalı mı oluştu?

B planına geçin. Gerçek profilinizi değişik sosyal ortamlarda paylaşın, kendiniz olun.
Sosyal Medyada Profil Sorunsalı yaşamamak için B planı: Kendin ol!!!

Video oyunları.. Avatarlar.. Provil ve  ötesi hakkında diğer yazılarım..

Bir video yapımı için verilen yanlış alarm!

Twitter’in gücüne inanıyorum!
Hepimiz Nesil G’yiz
Hareketsiz Bir Kuşak
İyi video oyunları ve psikolojik fayda
E-öğrenme
Ara Sıra Fişi Çekelim
Avatarın Gerçek Hayatta Görünmek İstediğiniz Figür mü?