Karanlık Korkusu Olan Yetişkinler

Bazı bilimsel çalışmalar, nasıl desem.. Şaka gibi! İşte bir bilimsel çalışmanın bulgusu: Karanlık korkusu olan yetişkinler verimli uyku uyuyamıyor.

Kanada’da yapılan bir uyku çalışmasında uykusuzluğun çocukluk fobilerinden (korkulardan) kaynaklandığı ortaya çıktı.

Bu çalışma bazı insanların çocukluk fobilerinden hiç kurtulamadığını, bunlardan birinin de karanlık korkusu olduğunu bulguladı. İnsanları yetişkin yaşlarına kadar takip eden korku, ileri yaşlarda daha derin ve endişe yüklü hale gelebiliyor. Bu da uyumakta güçlük çekme nedeni olabiliyor.

Çalışma sırasında küçük bir üniversite öğrenci grubunun uyku alışkanlıkları incelendi. Uyku ortamı hem çok karanlık hem de ışıklı mekanlar olarak seçildi ve bu esnada ani bir gürültü ile gözün kaç kez kırpıştırıldığı ölçüldü.

Derin uykudakiler seslere ve gürültüye pek fazla tepki vermezken, uykusu hafif olanlar sıçrayarak daha büyük bir gürültü veya hareketin beklentisine girdiler.

Sonuçlar Uyku Çalışmaları Derneğinin Boston’da yapılan 26ıncı toplantısında diğer uyku uzmanlarına sunuldu.

Araştırmacılar kaç kişinin çocukluk fobisi nedeniyle karanlıktan korktuğunu ve uykularının verimsiz olduğunu anlamak istiyorlar.

Uzun süreli uykusuzluk beyin aktivitelerini engelliyor ve sağlıklı yiyecek seçimlerinin önüne geçiyor. Bu da obeziteye, kalp hastalıkları ve felçe kadar uzanan bir yelpazede insan sağlığını etkileyebiliyor.

Uzmanlar, yetişkinlerin çocukluktan kalma korkularını yenmeleri için uyudukları odada sevdikleri objeleri bulundurmalarını öneriyor. Rahatlamak (gevşemek) için uyumadan önce uyku rutini geliştirmeyi de tavsiye ediyor. Uyku rutinine örnek olarak rahatlatıcı çay içmek ya da sıcak banyo verilebilir.

Şaka gibi ama yetişkinler de karanlıktan korkabiliyor ve uyku sorunları yaşamalarına neden olabiliyor.

Uyku problemleri ve uykusuzlukla ilgili diğer yazılarım: 

Uykusuzluk Endişeli Boyutlarda
Uykun Gözüne Aklın Başına