Sinsi Felç Hafızayı Zayıflatıyor

Sinsi felç, adından da anlaşılacağı gibi hissettirmeden gelen bir tür felçtir.

Katıldığım seminerlerden biri Harvard Üniversitesinin Kadın Sağlığı Bölümünde bu ay yayınlanan bir raporu baz almıştı. Bu mini seminerde, halk sağlığı çalışanları sinsi felç konusunda bilgilendirildi.

Seminerde öğrendiklerim doğrultusunda şunları paylaşmak istiyorum:

Genelde felç semptomları açıktır; yüzün bir tarafında uyuşma ve halsizlik olabilir, konuşma zorluğu çekilebilir, yürüme problemleri ortaya çıkabilir ya da ani görme bozukluğu hissedilebilir.

Felç sessiz ve sinsice gelse de hafızada önemli ve uzun süreli sorunlar yaratıyor. Sinsi felç beyin hücrelerinin bazı yerlerinde hasar oluşturuyor; buna kısmi ölüm denebilir. Kısmi ölüm sözünden de anlaşılacağı gibi normal felçte hücreler bütünüyle ölürken, sinsi felçte bu daha küçük bölgeleri etkiliyor. Kısmen ölen hücreler beyinde hareket ve konuşma bölgelerini etkilemiyor fakat daha farklı bölgeler etkileniyor.

Bildiğimiz felçte (iskemik felç), kan pıhtısı beyne kan götüren damarı tıkıyor. Beyin hücrelerine gönderilen kanın sürekliliği kesilince hücreler tahrip oluyor veya ölüyor. Hemorajik felçte çatlayan kan damarları nedeniyle beyin hücrelerinde tahribat söz konusu oluyor.

Sinsi felçte ise hücrelere giden kanın sürekliliği belirli alanlarda kesiliyor ki bu alanlar önemli fonksiyonları kontrol eden bölgelerde bulunmuyor. Bu nedenle felç geçirildiği anlaşılmıyor ve çoğu insan farkında bile olmuyor. Tahribat ancak emar ya da tomografi ile görülebiliyor.

Sessizce gelen felç beyinde hafıza için gerekli olan bilgi akışını kesintiye uğratıyor. Belirli bir zaman periyodunda arka arkaya sinsi felç geçirilmişse hafıza kaybı iyice belirginleşiyor.

Farkettirmeden gelen felci engellemek için yapabilek birkaç şey:

Unutkanlık

Kalp krizinde tedavisel soğutma

Hergün Bir Avokado, Kalp Dostudur! Kötü Kolesterolü Düşürür

 Seminerin sonunda bir de hatırlatma yapıldı:

Hafıza kaybı söz konusu olduğunda bunun otomatik olarak yaşlanmayla ilgili olduğunun düşünülmemesi istendi. Yapılabilecek en doğru şeyin doktora görünüp emar ya da tomografi çektirilmesi olduğu bildirildi. Sinsi felcin hafıza kaybına neden olduğu bilindiğinden gereken önlemlerin hekim öncülüğünde alınması tavsiye edildi.