Sıcak Çarpması

Yaz sıcakları bütün şiddetiyle bastırdı. Sıcak çarpmasına karşı neler yapılması gerektiğini anlatan materyalleri, her yerde görmeye başladım.

Ofis duvarlarına da sıcak çarpması ile ilgili bilgilendirici posterler asıldı. Aşırı sıcaklarla ve sıcak çarpmasıyla ilgili birkaç noktadan bahsetmek istiyorum.

Yüksek ısı, yoğun terleme ve yetersiz sıvı tüketimi vücudun kendi kendini soğutma kabiliyetini azaltır ve  vücudun iç ısısı yükselmeye başlar. Isı bazı durumlarda 40 santigrad dereceye kadar yükselebilir ki böyle bir durumda vücut şok olur. Dolayısıyla baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, hızlı kalp çarpması veya panik hissedilebilir.

Uzmanlar sıcaktan dolayı hissedilen bitkinlik ile sıcak çarpmasının birbirine karıştırılmaması konusunda uyarıyor. Sıcaktan dolayı hissedilen bitkinliğe karşı tedbir alınmazsa devamında sıcak çarpması olabilir. Bitkinlik hissedildiginde sıcaktan uzaklaşmalı ve soğuk içecekler tüketilmelidir. Eğer 30 dakika içinde bir değişiklik olmazsa acil servise gitmek gerekir çünkü sıcak çarpamış olabilir ve bu da tehlikelidir.

Sıcak Çarpması Nasıl Önlenir?

  • Öncelikle sıcaktan uzaklaşmak gerekir. Bu aslında hepimizin bildiği bir çaredir ama gözden kaçabilir. Güneşten uzaklaşıp gölgeye geçilebilir, ya da sıcak ortamdan hava cereyanı ya da klima olan bir yere girilmelidir. Bir süre sonra iyice hissedilip tekrar güneşe çıkılması doğru değildir, çünkü sıcak çarpması tekrarlayabilir.
  • Soğuk su içilmeli veya soğuk şekerli içecekler tüketilmelidir.
  • Vücudu ve başı ıslatmak gerekir. Islak vücutla vantilatör (fan) önüne geçmek işe yarar.
  • Kişinin üzerinde bulunan gömlek ya da bluzun çıkarılmaması öneriliyor.  Kıyafet vücudun soğumasına yardımcı olabilir. Islak gömleğe gelen esinti, çıplak vücuda oranla daha çabuk soğutma sağlar.
  • Alkolden uzak durulmalıdır.
  • Tansiyon, alerji ve öksürük ilaçları güneş çarpması riskini arttırabilir. Bu tür ilaçlar alınıyorsa en iyisi mecbur olamadıkça çok sıcaklarda dışarı çıkmamak ve nispeten serin mekanlarda kalmaktır.

Eğer sıcak çarpmasına maruz kalınmışsa bunu takip eden bir hafta boyunca yüksek ısıdan uzak durmak öneriliyor çünkü sıcak çarpması nüksedebilir.

 

.