Eklem Ağrıları

Eklem ağrıları zonklayarak, sancıyarak, acıtarak azap verir.

Bu yazımı eklem ağrılarından şikayetçi anneciğimi düşünerek yazdıysam da spor düşkünü diğer insanlar için de yararlı olabileceğini biliyorum.

Gündeliğin yapılacak işlerini yapıp yapmamakta ikilemde bırakır ve hayata ait zevklerden mahrum eder. Örneğin apartmanın merdivenlerini inerek çarşıya çıkmak, torunu parka götürmek, bakkaldan alışveriş yapmak ya da serinlemek için balkon yıkamak bile göze büyüyen işler haline gelir.

Kendi annemden biliyorum ki hayata ait sınırlamalar hep bu ağrılardan ortaya çıkmaktadır. Yapılacak harekete bağlı olarak beliren ani ağrılar bir anlamda  hayata hevesi yok eder.

Sevgili annem son zamanlarda eklem ağrılarından çok şikayetçi olduğu için kısa bir araştırma yaptım ve bence önemli olan noktaları sizlerle paylaşmaya niyetlendim:

Eklem Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

  • Osteoartrit
  • Eski kırıklar çıkıklar
  • Tekrarlanan hareketlerin sonucu beliren ağrılar
  • Postür (duruş) problemleri
  • Yaşlanma
  • Hareketsizlik

Bütün bunların çaresi egzersiz olabilir!

Ağrıyı görmezden gelmek işe yaramıyor. Ağrıyla yaşamayı öğrenmek gerekli. Ağrı oluşturacak hareketlerden kaçınmak da anlamsız. Harektleri azaltmak ya da sınırlamak adelelerin zayıflamasına neden oluyor. Bu ise eklemlerde daha büyük sorunlara neden oluyor ve duruşu etkiliyor. Dolayısıyla problem büyüyor. Ağrı kesiciler bir süreliğine sancıyı maskeliyor, sıcak ya da soğuk terapiler kısa süreliğine rahatlama sağlıyor ama bu tür çareler kesinlikle kalıcı değil.

Araştırmalarıma göre zorlamadan, uygun egzersiz eklem ağrısına çözüm olabilir. Bilek, diz, kalça ve omuz ağrıları için egzersiz önerisini birçok prestijli sitede okudum. Yalnız bu eklemlere göre uygun egzersiz, uzmanlardan öğrenilmeli ve düzenli olarak yapılmalı.

Egzersiz öyle yararlı olabilir ki hekim tarafından önerilen ameliyat ertelenebilir ya da önlenebilir.

Egzersiz, yıllardır kötüye gitmekte olan eklemi destekleyen kasları güçlendirerek ve elastikiyet sağlayarak rahatlama sunabilir. Düzenli egzersizlerin sonunda eklemlerin rahatlaması mümkün.

Egzersizin eklemler için iyi gelmesinin ötesinde, hareketi olmak ileri yaşlar için de gerekli. En basitinden etraftakilere bağımlılığı azaltabilir. Düzenli egzersiz kalp için iyi olduğu kadar zihni de açıyor. Aynı zamanda kan basıncını düşürüyor, stresi azaltıyor ve fazla kilolardan kurtulmaya yardım ediyor. Sonuç olarak egzersiz erken ölme riskini azaltıyor.

Konunun uzmanından öğrenilecek, uygun birkaç hareketle egzersize başlanabilir. Ya da en basitinden günde 20 dakikalık yürüyüşlerle başlanabilir ki para ve zaman açısından külfetsizdir.

Egzersiz, eklem ağrıları için olduğu kadar vücut sağlığı için de gerekli ve önemlidir.

Eklemler..