Pozitif Bakış Açısı ile Uzun Yaşam

Araştırmacılara göre uzun yaşam, pozitif bakış açısına sahip olmakla ilgili.

Mutlu hissetmek, doğru ve açık sözlü olmak gibi kişilik özelliklerinin, uzun yaşamla bağlantısı olabilir.

Pozitif bakış açısı ve duyguları çekinmeden ifade edebilme gibi kişilik özelliklerinin uzun yaşayabilmenin ön koşulu olduğunu kanıtlayan çalışmaya 243 kişi katıldı.

Bu en yeni çalışmada katılımcılar 95 ile 107 yaş grubundakilerden seçildi. Çalışmaya katılanlar kendi başına yaşayan yaşlılardı. İleri yaşta kendi başına yaşayabilme, sağlıklı yaşamın bir göstergesi olarak belirlendi.

Katılımcılara birer anket dağıtıldı. Sorular pozitif bakış açısı, duyguları ifade ve maneviyat gibi kişilik özelliklerini ilgilendiren konulardan seçilmişti.

Sonuçlar duyguları ve düşünceleri dışavurabilmenin uzun yaşamakla ilişkili olduğunu kanıtladı. Ayrıca katılımcıların nevrotik olmadığı (yani duygusal açıdan dengesiz davranışlar sergilemediği) görüldü. Aynı zamanda uzun yaşayanların insaf, dürüstlük ve vicdan gibi insani konulara titizlikle önem verdiği de bulgulandı.

Araştırmacılar nevrotik insanların endişeli, öfkeli ve negatif duygularla yüklü olduğunu ve bu olumsuzlukların ömrü kısalttığını söylüyor. İnsaflı, dürüst ve vicdanlı insanlar genellikle hedefleri olan, kontrollü ve öz-disiplinli insanlardır diyen araştırmacılar, bu özelliklerin uzun yaşamaya katkısı olduğunu belirtiyor.

Sonuç:

Hayata pozitif bakış açısıyla yaklaşanların uzun yaşadığını yeni çalışmayla ve bir kez daha kanıtlanmış oldu.