Kahkaha

Her gün stresli misiniz? Stresle yatıp stesle mi kalkıyorsunuz? Kahkaha ile  ‘stresin sağlığı tehdit eden risklerine’ karşı koymayı dener misiniz?

Hayat mücadelesi, belirsizlikler, haksızlıklar ve beklentilerin boşa çıkması nedeniyle stres hep yanıbaşımızda duran refakatçi gibidir. Ama bu refakatçi istenmeyen cinstendir ve kurtulmamız gerekir!

Stresten kurtulmanın birçok yöntemi olabilir ama en kolay ve ucuz olanı kahkahadır.

Kahkaha da gülücük gibi bulaşıcıdır. Bakın Amazon’un ‘akıllı asistanı’ Alexa, son günlerde sebepsiz yere kahkaha atıyor, beli Alexa da stresli!!! Daha işe başlayalı ne kadar oldu? Bir sene ancak.. Demek zavallı Alexa da iş stresi yüklendi.. Ah zavallı :)))) Yoksa yapay zekalı şakacı bir robot mu acaba kendisi?

Hmmm… Alexa da sebepsiz yere kahkaha atmaya baslamışsa bize de kahkaha atmak düşer!

Çoğu kez kahkaha atan tek başına değildir, bu demektir ki bir grup insan birbirinden etkilenerek kahkahayla aynı anda stresten kurtulabilir.  Değişik yaşlardan, zümrelerden ve dinlerden insanlar aynı anda kahkaha atabılır çünkü kahkaha insanoğluna ait en saf ifadelerden biridir.

Aynı zamanda kahkaha iyi bir şifadır.

İyi bir kahkaha karaciğeri sarsmak suretiyle insanın kendisini anında iyi hissetmesine neden olur. Kahkaha kan basıncını düşürür, stres hormonunun (kortizol) seviyesini aşağı çekerek immun sistemine destek verir.

Kahkaha stresi yok eder!

Kahkahayla sarsılırız, bir çeşit hareket hissederiz ve bu da endofrin hormonunun salgılanmasına neden olurEndofrin vücudun ürettiği doğal ağrı kesici olarak bilinir. Bazı bilimsel çalışmaların sonuçları, hastaların kahkahayla gelen rahatlama sonucu ağrısız ve rahat uyku uyuduklarını göstermiştir.

Kısaca kahkaha iyidir! Tekrarlayalçm: Neden? Nasıl?
  • Bütün vücudu rahatlatır, stresten arındırır ve takip eden 45 dakika kaslarımızın rahatlamasına neden olur.
  • Bağışıklık sistemimize destek sağlar. Stres hormonlarının azalmasını sağlayan kahkaha, bağışıklık için gerekli hücrelerin artmasına neden olur. Enfeksiyonlara karşı daha dayanıklı oluruz.
  • Endofrin salgılamaya neden olur ve bir süreliğine ağrıların azalmasına bile neden olur.
  • Kalbimizi korur. Kan damarlarının işlevselliğini arttırırken kan dolaşımını arttırır bu da kalp krizine ve diğer kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Kahkaha atmak mümkün olmadığında gülümsemek de yeterlidir. Gülümseyen insan beynine “Ben iyiyim, iyi hissediyorum, herşey yolunda!” mesajını verir. Sabah kalkınca aynada kendine gülümsemekle işe başlamak yeterlidir.

Öyleyse stresten kurtulmak için önce gülümseyelim, sonra kahkaha bekleyelim. Kahkaha gelmezse en azından güne gülümseyelim, stresi yok edelim. Ben ciddiyim 🙂

Kitap okurken kahkaha atmak için bir öneri..

Ha unutmadan.. Akıl Sağlığını Asla Hafife Alma