Yetersiz Uyku Obezite Tetikçisi

Kilo vermekte zorlanıyor musunuz? Uykuya ne dersiniz?

Amerikan Sağlık Bakanlığının verilerine göre her üç yetişkinden ikisi obez. Ulusal Uyku Vakfının bildirdiğine göre her üç yetişkinden ikisi uyku sorunları çekiyor.  Araştırmacılar bir süredir uyku ile obezite arasındaki ilişkinin bilincindeydi. Buna ek olarak en yeni iki uyku çalışması uyku ile fazla kilo arasındaki ilişkiyi destekleyici sonuçlar buldu. Her iki çalışmanın sonucu da Amerikan Uyku Sağlıkbılım Akademisinin yıllık toplantısında dinleyicilere sunuldu.

Bu durumda yetersiz uyku obezitenin tetikçisidir!

Araştırmacıların bulgularina gore az uyku uyumuş insanlar yiyecek seçimi yaparken beyinlerinin farklı çalışyor. Sonuçlara göre beynin ödül ile ilgili temel noktaları, davranışlarla ilgili bölgelerin çalışmasını engelliyor.

Yetersiz uyku uyuyan yetişkinlerin beyinlerindeki ödül merkezi, uykuyu almışlara göre çok daha aktif. Yani uykusuzlar sabah kalktığında sağlıksız yiyecek seçimleri yapacak ve gün boyu buna devam edecektir. İyi uyku uyumuş yetişkinlerin beyinlerindeki ödül merkezi daha dikkatli ve sağlıklı yiyecek seçmelerine yardım edecektir.

Bu duruma araştırmacılar sonuçların, uykusuzluk ve obezite arasındaki ilişkiyi açıklayabileceğini düşünüyor. Çünkü yetersiz uyku, yemek seçimi yaparken sağlıksız yiyeceklerin ödül olarak algılanmasına neden oluyor. Ve tabi bu tür yiyeceklerin gereğinden fazla tüketilmesine de yol açıyor.

Çalışma sırasında normal ağırlıkta 25 kişiden sağlıklı ve sağlıksız yiyecek imgelerine bakmaları istendi. Katılımcıların bir kısmı 4 saat, diğerleri 9 saat uyumuşlardı. İmgeleri seçerlerken beyin tomografisi çekildi.

Az uyuyanlar yiyecek seçimi yaparken beyinlerinin ödül bekleyen fonksiyonları diğerlerine göre daha aktif bulundu ve dolayısıyla bunlar sağlıksız yiyecekler seçti. Sağlıklı yiyecekler gösterildiğinde beyinlerinin bu bölgesi pasifti.

Sonuç olarak yetersiz uyku uyuyanların genel olarak daha fazla yemek yedikleri ve sağlıksız seçim yaptıkları bulgulandı.

Sonuç olarak araştırmacılar “yetersiz uyku obezitenin tetikleyicisi olabilir” diyor. Uykularınızı düzenleyin!

Uykusuzluk ile ilgili diğer makaleler:

Horlamanın Böylesi
Facebook Bağımlılık Ölçeği
Uykusuzluk Endişeli Boyutlarda
Uykun Gözüne Aklın Başına