Malatyalı Ustadan Künefe

Malatyalı Ustadan Künefe tarifi

Sevgili okurlarım; burada amacım künefe tarifi vermekten çok bir’likten teklik çıkardığımız bir güne ait son ürünü paylaşmaktır. Yemek kulübümüzün güzel bir amaç uğruna buluşarak Türk Evine bağış topladığı günün anısına tarifi yazmak ve kalıcı kılmak istedim.

Malzemeler:

Kadayıf hamuru

Tuzsuz künefe peyniri (yoksa mozzarella peynir olabilir)

Tereyağı

Şeker

Limon

Pekmez

Malzemeler davetli sayısına ve ağız tadına göre değişeceği için ölçü “siz maharetli ahçıya” bırakılmıştır!

Tereyağı ocakta eritilir, ılımaya bırakılır. Bu sırada bire bir ölçü olacak şekilde su ve şeker karıştırılır. Birkaç damla limon suyu sıkıldıktan sonra limon şekerli karışımın içine konup kıvamlı bir şerbet olana kadar kaynatılır.  Pekmez tereyağıyla mikserden geçirilir.

Tuzsuz peynir dilimlenir. Kadayıf hamuru kırılıp didilir. Erimiş tereyağı didiklenmiş kadayıf hamuruna yedirilir.  Tek kişilik metal künefe kaplarının dibine pekmezli karışımdan sürülür. Tereyağıyla harmanlanmış kadayıf kaplara yerleştirilir ve özenle bastırılır. Dilimlenmiş peynir dizildikten sonra bir kat kadayıf daha serilip iyice bastırılır.  Pişerken eriyen peynir künefenin ters çevrildiğinde kaptan ayrılmasına engel olacağı için kenarlara fazla yaklaştırılmadan dizilmelidir.

Kaplara yerleştirilip bastırılan künefe alttan ısı verilerek yüksek hararetli fırında 6-8 dakika pişirilir. Çıkar çıkmaz servis tabağına ters çevrilir, üzerine şerbet gezdirilir. İstenirse üzerine ceviz serpilir.

Malatyalı ustadan künefe sıcak servis yapılır.