Hareketsiz Bir Kuşak

Çocuklar iç mekanlarda çok vakit harcıyor ve hareketsiz kuşaklar yetişiyor.

Zaten bildiğimiz bir gerçek en son yapılan bir çalışmayla yeniden sabitlenmiş oldu! Çocuklar dışarı çıkarak oynamak yerine televizyon seyrederek veya kompüter başında veya video oyunları ya da telefon monitöründe gereğinden fazla zaman harcıyor. Dünya genelinde obez çocuk sayısının artışı da iç mekanlarda geçirilen hareketsiz aktivitelere bağlanıyor.

Obezitenin en bilinen nedenlerinden biri durağan bir yaşam olduğu için halk sağlığı uzmanları çocukların hareketsizliğini mercek altına almış durumda.

Yapılan ölçümlere göre çocukların içeride ve oturarak yaptıkları aktiviteler, dışarıda geçirilen zamandan en az 10 kez fazla. İç mekanlarda geçirilen ortalama süre  haftada yaklaşık bir güne denk geliyor. Dışarıda, muhtemelen açık havada veya aktivite merkezlerinde aktif bir şekilde, geçirilen zaman ise sadece iki buçuk saatlik bir süreye tekamül ediyor.

Bu çalışmaya 2.000 çocuğun katıldığı göz önüne alındığında, anababaların sadece yüzde 25’i çocuğunun içeride gereğinden fazla zaman tükettiğini itiraf etti. Günümüzün çocuğu dışarıda oynama olgusuna tamamen yabancı. İçeride saatlerce video oyunları oynayarak, TV seyrederek veya mesajlaşarak zaman geçiriyor.

ABD’de yapılan en yeni araştırmada, akşam yemeklerini televizyon karşısında yiyen ailelerin obez olma riskinin, sofrada yiyenlere göre yüzde 57 daha fazla olduğunu gösterdi.

Bundan 20 yıl önce çocukların okuldan gelir gelmez yaptıkları ilk iş sokağa çıkıp oynamaktı.. Oysa bugün sokakta oynamak olgusu neredeyse terk edilmiş durumda. Hareketsiz yetişen kuşak, sokakta oynamanın ne anlama geldiğini bilmiyor.

Obezite ile savaşan halk sağlıkçıları, hareketsiz kuşağı dışarı çıkarabilmek ve aktiviteleri arttırabilmek için yeni formüller üretmek için kafa kafaya vermiş durumda. Ana ve babaların da kendi çapında uğraşması, çocukların daha aktif hale getirilmesi, fiziksel sağlık ve ruhsal rahatlık için fazlasıyla önemli.

Video oyunları.. Avatarlar.. Ve  ötesi hakkında diğer yazılarım..

Bir video yapımı için verilen yanlış alarm!

Hepimiz Nesil G’yiz
Sosyal Medyada Profil Sorunsalı
İyi video oyunları ve psikolojik fayda
E-öğrenme
Ara Sıra Fişi Çekelim
Avatarın Gerçek Hayatta Görünmek İstediğiniz Figür mü?